Proteste Hong Kong. Şefa executivului exclude orice concesii

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a exclus vineri orice concesii faţă de manifestanţii pentru democraţie şi a avertizat că protestele pot genera o criză economică gravă, transmite AFP. 

'În ceea ce priveşte o soluţie politică, nu cred că ar trebui să facem concesii pentru a-i face să tacă pe manifestanţii care comit violenţe', a declarat Lam în cadrul unei conferinţe de presă, la exact două luni de la începerea protestelor din Hong Kong. După o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ea a apreciat că impactul economic ar putea fi mai grav decât al epidemiei de SARS (sindrom respirator acut sever) din 2003. 'Încetinirea a fost foarte bruscă de data aceasta.

Unii au comparat-o cu un tsunami', a spus ea, adăugând că redresarea va dura mult. Fosta colonie britanică, redată Chinei în 1997, şi-a păstrat rolul de centru financiar internaţional, dar se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimele două decenii, cu manifestaţii aproape zilnice care degenerează frecvent în ciocniri violente între activiştii radicali şi forţele de ordine. Noi proteste sunt anunţate sâmbătă şi duminică.

Temerile se manifestă în special în sectorul turistic, afectat chiar de la aeroport. Compania aeriană Cathay Pacific a anunţat scăderea drastică a numărului de rezervări, agenţiile de voiaj raportează cu până la 50% mai puţine vizite în grupuri organizate, iar mai multe ţări au emis avertismente pentru cetăţenii care intenţionează să călătorească în Hong Kong.

Protestatarii cer demisia şefei executivului şi alegeri libere, dar Lam, numită de guvernul Chinei, este susţinută în continuare de Beijing. Ameninţările autorităţilor chineze şi arestarea a sute de persoane nu au oprit însă manifestaţiile. Vineri, mii de oameni s-au adunat la aeroportul din Hong Kong, unul din cele mai active din lume, pentru a atrage atenţia vizitatorilor asupra problemelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel