EXCLUSIV  Programul Rabla Local. Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, explică cum vor putea românii să scape de mașinile vechi

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, a oferit detalii despre cum poate fi accesat Programul Rabla Local.

"Programul Rabla Local este pentru prima dată când ne-am propus să scoatem din circulație mașini vechi fără a obliga cetățeanul să achiziționeze o mașină nouă. Pur și simplu, dacă are o mașină mai veche de 15 ani sau cu o normă de poluare mai mică decât Euro3, se înscrie în cadrul acestui program și primește 3.000 de lei pentru casarea acelui autovehicul. Din acești 3.000 de lei, 2.400 de lei îi suportă Administrația Fondului pentru Mediu, iar diferența de 700 de lei, primăria pe raza căreia se află persoana respectivă", a declarat Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, la DC NEWS.

"Și primăria are bani?", a întrebat Bogdan Chirieac.

"A fost un program facultativ. S-au înscris doar primăriile care au dorit în cadrul acestui program. Sesiunea a început în 21 aprilie și s-au înscris 515 primării din România în cadrul acestui program. Am reușit, cred eu, într-un termen extrem de scurt de o lună și un pic să evaluăm toate aceste 515 dosare depuse, am și notificat deja primăriile. Din cele 515, 495 au fost declarate eligibile, au avut dosarele în regulă. Acum suntem în perioada de semnare a contractelor cu primăriile. Imediat după ce vom finaliza semnarea contractelor vom reporni aplicația pentru cetățeni să poată să se înscrie în aplicație, urmând ca după înscrierea în aplicație să se ducă la primărie să își caseze mașina și să-și încaseze prima de casare", a spus Laurenţiu Neculaescu.

"Deci va fi cumva același sistem ca la fotovoltaice, înscrierea în aplicație?", a întrebat Bogdan Chirieac.

"Da, va fi același sistem pentru că ne-am dorit ca aplicația să o facem noi, Administrația Fondului pentru Mediu, astfel încât cetățenii să aibă liberul acces de a se înscrie în aplicație. Se înscriu toți și noi vom notifica primăriile respective pe cine au la ei care s-au înscris și doresc, după care UAT-ul va prelua lista de la noi cu persoanele fizice și va implementa proiectul", a spus preşedintele AFM.

"Când estimați că începe lucrul acesta?", a întrebat Bogdan Chirieac.

"Cât de repede se mișcă primăriile. Să știți că noi îi și sunăm, nu suntem așa comozi. Dacă vedem că nu avem un răspuns de la primărie în câteva zile, punem mâna pe telefoane și le spunem că am trimis contractul să îl semneze și să îl trimită înapoi ca să putem să încărcăm în aplicație primăriile care au participat, că despre asta este vorba. Cetățeanul care nu știe dacă primăria lui s-a înscris sau nu în aplicație, el când va încerca să se înscrie în acea listă va găsi doar UAT-urile care s-au înscris, nu-și va regăsi primăria dacă ea nu este înscrisă și nu va putea să-și caseze mașina", a explicat Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel