EXCLUSIV  Prof. dr. Daniel Coriu, interviu: Terapii inovatoare pentru leucemie disponibile în România

Prof. dr. Daniel Coriu a explicat, la DC News, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, la ce terapii inovatoare în domeniul leucemiei au acces pacienții români. 

„În afară de CAR-T cells, toate (n.r. - terapiile inovatoare) sunt disponibile. Tehnologia Bite - anticorpii specifici, care probabil va intra și în tumorile solide, este extrem de inteligentă prin faptul că aduce celula imună lângă celula tumorală. Această tehnologie este disponibilă în România și prețul ajunge undeva la 190.000 de dolari”, spune prof. Coriu.

Această sumă este acoperită de Casa Națională de Asigurări, confirmă cei doi specialiști. 

„Tehnologia CAR-T cells este o provocare și pentru Statele Unite, și acolo sunt foarte multe discuții legate de folosirea acestei terapii, pentru că poate să ajungă la 400.000-500.000 de dolari. Acum societatea hotărăște dacă își poate permite sau nu”, precizează prof. dr. Daniel Coriu. 

„Societatea trebuie să fie conștientă că lucruri care nu se puteau rezolva acum se pot rezolva, dar la niște costuri care până la urmă trebuie să găsească mecanismele ca să le poată suporta”, atrage atenția la rândul său prof. dr. Irinel Popescu. 

„Anul trecut, când FDA a aprobat molecule pentru leucemia acută limfoblastică a participat și primul pacient înrolat în trialul clinic. În urmă cu 6 ani fusese în situația de a primi tratamentul, era o formă de leucemie acută limfoblastică refractară, era în recădere după transplant - în mod corect nu mai avem ce să facem în această situație - a beneficiat de această terapie într-un trial clinic, era la 6 ani, avea deja 18 ani. Contează, deci contează...”, consideră prof. Coriu. 

Progresele în medicină sunt impresionante, dar problema costurilor rămâne în actualitate. Totuși, este important de reținut că în Clinica de Hematologie de la Institutul Fundeni, condusă de prof. dr. Daniel Coriu, sunt disponibile majoritatea tratamentelor moderne, sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări și pacienții se pot adresa cu încredere acestei clinici. 

Urmărește întreaga discuție:

Vezi interviul integral aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel