Prima EVALUARE ştiinţifică cuprinde 12 scenarii APOCALIPTICE

Prima evaluare ştiinţifică serioasă privind scenariile dispariţiei civilizaţiei a fost efectuată de o echipă de cercetători de la Future of Humanity Institute (Oxford) şi de la Global Challenges Foundation.

"Am fost surprinşi să descoperim că nimeni altcineva nu a realizat o listă de riscuri globale, ale căror impacturi pot fi considerate - pentru orice scop practic - infinite", a explicat unul dintre co-autorii cercetării, Dennis Pamlin, de la Global Challenges Foundation, relatează Financial Times, potrivit Evz.ro.

Dintre cele 12 riscuri analizate de cercetători, unele sunt "exogene" - rezultând din evenimente aflate dincolo de controlul nostru, cum ar fi impactul unui asteroid - iar cele mai multe sunt rezultatul dezvoltării economice şi tehnologice umane. Trei dintre acestea (biologia sintetică, nanotehnologia şi inteligenţa artificială) sunt rezultatul unor tehnologii cu dublă utilizare, care promit beneficii importante pentru societate - inclusiv prin reducerea altor riscuri, cum ar fi schimbările climatice şi pandemiile - dar pot avea şi rezultate dezastruoase.

Din cauza interconexiunilor dintre aceste riscuri, evaluarea acestora se dovedeşte extrem de complexă, iar probabilităţile oferite în raport sunt foarte conservatoare. Spre exemplu, încălzirea globală extremă ar putea declanşa atât un colaps ecologic, cât şi un eşec al guvernanţei globale.

Deşi autorii nu încearcă să combine probabilităţile celor 12 scenarii pentru a propune o probabilitate de ansamblu a dispariţiei civilizaţiei în următorii 100 de ani, Stuart Armstrong de la Future of Humanity Institute susţine că "a plasa riscul dispariţiei sub 5% ar fi o afirmaţie mult prea încrezătoare".

Cele 12 scenarii ale dispariţiei civilizaţiei umane analizate de oamenii de ştiinţă sunt următoarele:

Consecinţe necunoscute

O categorie care acoperă toate necunoscutele - un amalgam al tuturor riscurilor la care nu ne-am gândit sau care par ridicol de improbabile în mod izolat (cum ar fi trimiterea de semnale către civilizaţiile extraterestre care atrag un răspuns mortal din partea acestora) dar care, luate împreună, reprezintă o ameninţare apocaliptică semnificativă.
Probabilitate: 0,1%.

Impactul unui asteroid

Un asteroid cu un diametru de peste 5 kilometri - suficient de mare pentru a pune capăt civilizaţiei, dacă nu chiar să distrugă viaţa umană - loveşte Pământul o dată la fiecare 20 milioane de ani. Pe de altă parte, în condiţiile în care programele care localizează aceste obiecte periculoase fac progrese, un efort concertat al puterilor spaţiale mondiale ar putea devia asteroidul, înscriindu-l pe o traiectorie de non-coliziune.
Probabilitate: 0,00013%

Inteligenţa artificială (AI)

AI este ameninţarea apocaliptică cea mai discutată în acest moment, chiar dacă nimeni nu ştie dacă există un risc real din partea unor maşini inteligente extrem de dezvoltate să preia controlul asupra lumii şi să distrugă oamenii. Din acest motiv, echipa de cercetători a făcut o estimare foarte largă a probabilităţii acestui scenariu.
Probabilitate: 0-10%.

Un supervulcan

O erupţie care aruncă mii de kilometri cubi de material în atmosferă - mai puternică decât orice altă erupţie la care a asistat vreodată omenirea - ar putea conduce la o "iarnă vulcanică", cu efecte similare impactului unui asteroid sau unui război nuclear. Potrivit datelor geologice, astfel de evenimente au cauzat extincţii în masă, iar cu tehnologia din prezent, nu putem face foarte multe pentru a preveni efectele unui astfel de erupţii.
Probabilitate: 0,00003%

Un colaps ecologic

Un colaps complet al ecosistemului global, în urma căruia planeta nu ar mai putea susţine o populaţie de miliarde de persoane, este unul dintre riscurile cele mai complexe prezente în studiu. Însă cum acesta ar presupune multe necunoscute, echipa nu a încercat să-i confere o probabilitate.
Probabilitate: n / a (no answer)

O proastă guvernare globală

Această categorie include o gestionare atât de deficitară a afacerilor la nivel mondial, încât ar reprezenta cauza principală a colapsului civilizaţiei (mai degrabă decât un răspuns secundar la alte dezastre). Un astfel de exemplu ar fi apariţia unei dictaturi globale complet incompetente şi corupte. Probabilitatea este însă imposibil de estimat.
Probabilitate: n / a

Un colaps al sistemului global

Acesta ar presupune un colaps economic şi/sau social, implicând tulburări civile şi încălcarea legii şi ordinii, care ar face existenţa civilizaţiilor imposibilă în vreun loc pe pământ. Cum şi în acest caz sunt prea multe necunoscute, cercetătorii nu au putut oferi o estimare a probabilităţii.
Probabilitate: n / a

Schimbări climatice extreme

Modelarea convenţională a schimbărilor climatice induse de activitatea umană (care cresc nivelul de dioxid de carbon în atmosferă) s-a concentrat pe cel mai probabil rezultat: încălzirea globală cu până la 4°C. Există însă riscul unor repercursiuni cum ar fi o eliberare de gaz metan din permafrostul Arctic, care ar putea produce o creştere de 6 grade C sau mai mult. Ulterior, decesele în masă cauzate de înfometare şi tulburările sociale ar putea conduce la o prăbuşire a civilizaţiei.
Probabilitate: 0,01%

Război nuclear

Un război nuclear între SUA şi Rusia a fost principala temere apocaliptică a secolului XX. Deşi azi ameninţarea ar putea fi diminuată, odată cu proliferarea armelor nucleare, există în continuare un risc de conflict suficient de puternic pentru a provoca o "iarnă nucleară", materializată sub forma unui val de fum în stratosferă, care ar obtura lumina soarelui timp de mai multe luni. Un asemenea eveniment ar putea pune capăt civilizaţiei, indiferent de impactul material al bombelor.
Probabilitate: 0,005%

Citește și: Vulcanul Etna, imagini spectaculoase de la erupția recentă

Pandemie globală

O boală apocaliptică incurabilă (Ebola), letală (rabia), extrem de contagioasă (răceala), cu o perioadă de incubaţie lungă (HIV/SIDA). În cazul în care un astfel de virus s-ar răspândi în întreaga lume, înainte ca oamenii să fie conştienţi de pericol, sistemul internaţional de sănătate ar trebui să acţioneze cu o viteză şi resurse fără precedent pentru a salva omenirea.
Probabilitate: 0,0001%

Biologia sintetică

Ingineria genetică a noilor super-organisme ar putea fi extrem de benefică pentru omenire, însă ar putea avea şi efecte dezastruoase odată cu apariţia şi răspândirea - în mod accidental sau ca un act de război - a unui agent patogen creat de om care vizează omenirea şi o parte esenţială a ecosistemului global. Impactul - susţin cercetătorii - ar putea fi chiar mai distructiv decât orice pandemie naturală imaginabilă.
Probabilitate: 0,01%

Nanotehnologia

Deşi producţia ultra-precisă la scară atomică ar putea crea materiale cu proprietăţi extrem de benefice, nanotehnologia ar putea fi utilizată şi pentru a crea noi arme înfricoşătoare. Există, de asemenea, scenariul în care nano-maşinile ar prelua controlul asupra planetei.
Probabilitate: 0,01%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel