Preţurile locuinţelor în principalele oraşe au atins noi minime

221560_articol
221560_articol

Preţul mediu al locuinţelor scoase la vânzare în Bucureşti şi în alte cinci oraşe mari din România s-a redus cu 1,2% în luna iulie faţă de iunie, atingând astfel cea mai mare scădere înregistrată în acest an, potrivit site-ului imobiliare.ro. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, prețul mediu al locuințelor este cu 5% mai mic.

În acest fel a fost atins un nou prag minim de la începutul crizei imobiliare până în prezent, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul capitalei. Această involuție este resimţită la nivelul marilor oraşe analizate, cu excepţia Braşovului, unde a fost înregistrată o evoluţie.

"Tensiunile majore din ultima perioadă amplificate de creşterea cursului valutar au făcut ca interesul populaţiei pentru investiţii de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacţionat suficient, în ciuda faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse preţuri minime record în iuie. Totuşi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziţii din partea cumpărătorilor", a declarat, în comunicatul de pe site-ul imobiliare.ro, directorul general Adrian Erimescu.

În Bucureşti, preţul mediu al unei locuințe în luna iulie a atins o valoare medie de 1.125 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 0,6% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din Bucureşti sunt cu 3,2% mai ieftine. Valoarea actuală este cea mai mică valoare atinsă în Bucureşti, în ultimii patru ani.

La apartamentele vechi din Bucureşti, preţul mediu ajuns la 1.048 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie şi cu 5,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, locuinţele vechi din Capitală au cunoscut unul din cele mai ridicate ritmuri de scădere în ultimele treizeci de zile. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul garsonierelor, care s-au ieftinit cu 2%. Apartamentelor cu două camere s-au ieftinit cu 1,3%, în timp ce unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 1,4%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă este constatată în cazul garsonierelor care sunt mai ieftine cu aproape 8%, ecartul fiind în creştere.

În Braşov, preţurile apartamentelor au avut în ultima lună o evoluţie complet diferită faţă de ceea ce s-a întâmplat pe piaţa rezidenţială din toate celelalte mari oraşe din ţară. Conform imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare era în luna iulie de 869 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,9% mai mult decât în luna precedentă. Preţul mediu actual este foarte apropiat de cel înregistrat în urmă cu douăsprezece luni. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a crescut în ultimele treizeci de zile până la 978 euro/mp util, Braşovul fiind avantajat, din acest punct de vedere, de statutul său de oraş turistic. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe cu aproximativ 7%.

Evoluţia atipică este confirmată şi în cazul apartamentelor vechi, al căror preţ solicitat de proprietari a ajuns, în luna iulie, la o valoare medie de 855 euro/mp, în creştere cu 1,2% faţă de luna trecută. Valoarea actuală este, de altfel, foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Dacă preţul garsonierelor s-a ieftinit cu aproximativ 1%, apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu 0,9% în luna iulie. În comparaţie cu iulie 2011, doar unităţile cu două camere au preţuri mai mici, apartamentele cu trei camere şi garsonierele fiind mai scumpe.

Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca continuă să scadă, aşa cum s-a întâmplat şi în primul semestru din acest an. De această dată, vorbim de o scădere de 0,8% în ultimele 30 de zile. Astfel, preţul mediu al apartamentelor din Cluj este de 899 euro/mp util, coborând pentru prima dată sub pragul de 900 de euro/mp. Valoarea actuală este cu 4,7% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, stabilindu-se astfel un nou record minim de la începutul crizei până în prezent.

Tendinţa de scădere a fost mai accentuată pe segmentul nou, apartamentele din această categorie ieftinindu-se cu peste 2% în ultimele treizeci de zile şi se apropie de valoarea medie de 800 euro/mp util (821 euro/mp util în iulie). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10% şi au cel mai accentuat ritm de scădere dintre toate oraşele analizate. Totodată, Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi din afara Capitalei.

Şi apartamentele scoase la vânzare în Constanţa continuă să se ieftinească, astfel încât, în luna iulie, preţul mediu a înregistrat cea mai mare scădere din cele şase centre urbane analizate. Media a ajuns la 876 euro/mp util, cu 2% mai puţin decât în luna precedentă. Totodată, această valoare este cu peste 8% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La Timişoara luna iulie a adus preţuri mai mici cu 1,5%, înregistrând a doua cea mai mare scădere, după Constanţa. Astfel, preţul mediu de 784 euro/mp util în iulie este cu 1,5% mai mică decât valoarea înregistrată în urmă cu 30 de zile, respectiv cu 4,4% mai mică decât în urmă cu 12 luni.

Analiza indică pentru Ploieşti în luna iulie, o valoare medie de 823 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare. Cu o scădere de 0,5% înregistrată în ultimele treizeci de zile, evoluţia preţurilor apartamentelor din Ploieşti se înscriu în trendul naţional, dar ating, totodată, un nou prag minim de la începutul crizei încoace. În comparaţie cu luna iulie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 5% mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0