MUCENICI, 9 MARTIE. De ce trebuie neapărat să mănânci MUCENICI pe 9 MARTIE

Pe 9 martie, creştinii îi sărbătoresc pe cei 40 de mucenici, zi în care femeile, după ce ies de la biserică, dau de pomană, pentru sufletul morţilor, mucenici, preparate specifice acestei zile.

MUCENICI, 9 MARTIE. La români, sărbătoarea celor 40 de Sfinți este prilejul multor obiceiuri frumoase, creștine. Pentru ca recolta să fie îmbelșugată, țăranii au obiceiul să scoată afară plugul, peste care aruncă un ou, semn al rodirii.

MUCENICI, 9 MARTIE. În multe sate ale țării se adună în mijlocul curții gunoiul din ogradă și din casă, i se dă foc, iar tinerii sar peste el, ca să fie feriți de rele și de boli tot anul. Cenușa este pe urmă presărată în jurul copacilor și în grădină.

MUCENICI, 9 MARTIE. În unele părți ale Moldovei, și mai ales ale Munteniei există obiceiul ca oamenii și mai ales copiii să iasă în ziua celor 40 de Sfinți și să bată cu botele sau cu maiul în pământ ca să intre gerul și să iasă căldura.

MUCENICI, 9 MARTIE. În Bucovina, oamenii și în special tinerii fac câte o matanie pentru fiecare sfânt, sau, după cum spun unii, chiar câte 40 de mătănii pentru fiecare sfânt.

MUCENICI, 9 MARTIE. Tot în Bucovina există obiceiul ca în ziua de 9 martie bărbații să meargă la pescuit. Cel ce va prinde patruzeci de pești și va reuși să înghită unul viu va avea noroc tot anul la prins peste.

MUCENICI, 9 MARTIE. Tot din acest motiv se zice că în ziua celor 40 de Sfinți e bine nu numai să prinzi, ci chiar să fierbi și să mănînci 40 de peștișori sau chitici.

MUCENICI, 9 MARTIE. Tradiţia celor 40 sau 44 de pahare de vin: În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să încerce să bea 40 sau 44 de pahare de vin.

MUCENICI, 9 MARTIE. Se spune că cine reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest obicei, va fi sănătos tot anul, potrivit realitatea.net.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel