Klaus Iohannis, mesaj pentru Franța: Premise pentru o colaborare economică mai strânsă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, un discurs în cadrul recepției oferite de Ambasada Republicii Franceze în România cu ocazia Zilei Naționale a Franței.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Domnule ambasador, stimată doamnă,
Doamnelor şi domnilor parlamentari,
Doamnelor şi domnilor miniștri,
Onorați ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic,
Doamnelor și domnilor,
Este o bucurie pentru mine să sărbătorim împreună ziua de 14 Iulie și să adresez urări de fericire și prosperitate Franței și poporului francez.

14 Iulie nu reprezintă doar Ziua Națională a Franţei. Ea este una din marile date emblematice ale istoriei, un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru apărarea valorilor și principiilor fundamentale ale democrației și ale drepturilor omului.

Adesea, în încercarea de a înțelege măreția sărbătorii de la 14 Iulie, ajungem să privim nu numai către Franța și marele său destin istoric, ci și către noi înșine.

Într-adevăr, ca și poporul francez, și noi, poporul român, credem cu tărie în aceleași idealuri. Poate de aceea vedem spiritul Marseillaise-ei atât de apropiat de cel al imnului nostru, „Deșteaptă-te, Române!".

De fiecare dată când evocăm ce înseamnă Franța pentru România, pornim negreşit de la istorie. Începând din Secolul Luminilor, românii - ca, de altfel, o însemnată parte a Europei - au văzut în ideile cărturarilor francezi un vector de modernizare și de progres național. Făurirea Statului Român modern este intrinsec legată de Franța şi de aceste idei.

În acest context, doresc să salut marea deschidere și angajamentul Președintelui Franţei, domnului François Hollande, pentru materializarea proiectului cultural comun de anvergură care va marca, în 2018 și 2019, Centenarul Marii Uniri. Țin, de asemenea, să amintesc un alt reper al istoriei noastre comune și, totodată, al prieteniei tradiționale româno-franceze – apropiata împlinire a 100 de ani de la sosirea la Iași, în octombrie 1916, a misiunii militare conduse de generalul Henri Berthelot.

Un rol determinant în dezvoltarea continuă a relaţiilor noastre l-au jucat afinitățile culturale profunde şi ataşamentul autentic pe care românii l-au nutrit față de cultura şi limba franceză.

Franța a fost o patrie generoasă de adopție pentru numeroși oameni de cultură şi știință români, precum Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, George Enescu și mulți, mulți alții. Nu pot să nu evoc şi faptul că Bucureştiul a fost modernizat sub influenţa arhitecturii pariziene şi a avut o viaţă socială şi artistică fertil influențată de cultura franceză, ce i-a adus, la începutul secolului trecut, numele de „Micul Paris".
Venind înspre prezent, România este astăzi statul european în care, fără a fi limbă oficială, limba franceză este vorbită de cel mai mare număr de cetăţeni. Avem 25 de licee și colegii naționale francofone și 115 filiere francofone în 33 de universități asociate Agenției Universitare a Francofoniei. Toate acestea spun mult despre calitatea relaţiei noastre.

În domeniul economic există toate premisele pentru o colaborare mai strânsă.

Mă refer aici atât la prezența în România a unor investitori francezi de primă mărime, dar și la interesul tot mai pronunțat al IMM-urilor franceze față de oportunitățile oferite de piața românească.

Cercetarea, inovarea și noile tehnologii sunt alte domenii de mare potențial în relația dintre România și Franța. În acest sens, amintesc proiecte de succes româno-franceze, precum Airbus Helicopters sau Laserul de la Măgurele, care va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare şi pe aplicaţiile acesteia.

De altfel, „Franţa creativă" constituie în acest an tema principală a zilei de 14 Iulie. Putem vorbi cu siguranță de reuşite franco-române în fiecare categorie a acestei campanii, de la aeronautică la informatică, trecând prin design sau fizică.

Doamnelor și domnilor,

Franța este astăzi un partener și un aliat esențial pentru România în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi la nivel global.

Am fost şi suntem alături de Franța în gestionarea unor provocări complexe ca fenomenul terorist sau schimbările climatice.

Dorim să depășim împreună provocările actuale şi să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care să valorifice oportunitățile viitorului

Determinarea României în acest sens și atașamentul nostru față de ceea ce înseamnă proiectul european sunt cât se poate de ferme. Acest proiect trebuie să aibă în centrul său principiile solidarității și unității, să răspundă concret așteptărilor cetățenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile şi libertăţile fundamentale europene. România este gata să lucreze substanţial, împreună cu Franța şi cu toţi ceilalți parteneri europeni, pentru reuşita acestui proiect.

O Franță puternică este în interesul României, așa cum o Românie puternică, partener de încredere la nivel regional, european și internațional, este în interesul direct al Franței.

Mă bucur că voi avea prilejul să aprofundez toate aceste subiecte cu domnul Președinte Hollande în luna septembrie, când va vizita România. Sunt convins că acesta va fi un moment de referință în consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez și că vom conveni noi acțiuni și proiecte, atât în plan bilateral, cât și în direcția coordonării noastre în cadrul Uniunii Europene.

Doamnelor și domnilor,

Nu pot încheia fără un gând aparte pentru cel mai important fundament al relației dintre România și Franța - oamenii, cei care, prin alegere sau în urma altor circumstanțe, au ajuns să trăiască în cele două comunități, cea românească în Franța și cea franceză în România. Legătura dintre România și Franța devine mai puternică, de la an la an, datorită lor. Doresc să le mulțumesc în mod special pentru munca și efortul lor, pentru contribuția și valoarea pe care o aduc societăților în care trăiesc.

Aşa cum spunea Nicolae Titulescu, „când este vorba despre România şi Franţa, este dificil să separi inima de raţiune".

Am realizat împreună și sunt convins că vom realiza în continuare lucruri importante, pe măsura marii prietenii și marelui respect dintre Franța și România, indiferent de provocările pe care le vom avea de înfruntat.

Avem în Franța un aliat, partener și prieten pe care putem conta, așa cum Franța poate conta pe România. Cu această convingere, închei urând prietenilor noştri francezi «Bonne fête nationale!». «Vive la France, Vive la Roumanie»."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel