Klaus Iohannis, principalele declarații de presă ale momentului

Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele a făcut declarații de presă în această seară. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut astăzi, 16 ianuarie, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, declarații de presă. 

DC News a transmis live text principalele declarații ale preşedintelui Klaus Iohannis.

Iată principalele declarații:

Jurnalist: Bună seara! Domnule Preşedinte, două documente foarte importante adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Prima, asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Este un demers pe care l-aţi vrut în felul acesta, asumarea răspunderii şi nu ordonanţă de urgenţă?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi Guvernul a decis să îşi angajeze răspunderea pe modificarea Legii alegerilor primarilor. În speţă, se doreşte revenirea la alegerea în două tururi, care este absolut corectă, democratică şi normală. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, am spus-o de multe ori, dar îmi face plăcere să o spun şi astăzi. Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în aşa fel încât cel puţin jumătate plus unul din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe şi pot să vă spun chiar mai mult. Astăzi s-a decis în Guvern că se va angaja răspunderea. În foarte puţin timp documentul va fi trimis la Parlament şi, imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care îşi angajează răspunderea Guvernul.

Moțiune de cenzură a PSD

Jurnalist: PSD a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură. În cazul în care va reuşi să creeze o altă majoritate în Parlament şi va veni cu o propunere de premier la dumneavoastră, veţi accepta această propunere? După ce trece moţiunea?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Haideţi să le luăm una după alta. Deocamdată, Guvernul a spus că îşi angajează răspunderea, după care vom convoca Parlamentul, după care vom vedea. Sigur, aşa, declaraţii se fac la cald, cum se spune, şi toată lumea îşi declară acceptarea sau dimpotrivă. Asta cu moţiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic.

Jurnalist: PSD şi UDMR acuză faptul că astfel de modificări ale legislaţiei electorale ar fi neconstituţionale şi nici nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este un argument invocat în ultima vreme tocmai de cei care timp de 3 ani de zile au demonstrat că au vrut să reducă democraţia din România, cum s-a exprimat cineva din PSD. Nu, nu este nici neconstituţional, nici măcar nu contravine normelor Consiliului Europei. Este o modificare care dă mai multe opţiuni alegătorului şi nu mai puţine opţiuni. Deci, nu este o modificare în sensul restrângerii unor drepturi sau a unor oportunităţi. Dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi, aşa cum a fost până acum câţiva ani, o chestiune cerută insistent şi de partide de-a lungul anilor, dar şi de cetăţeni. Şi, în acest sens, am verificat cu specialiştii din Administraţia Prezidenţială - nu, nu contravine niciunei norme.

Alegerea președinților de Consilii Județene

Jurnalist: Preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor fi aleşi direct din rândul consilierilor judeţeni. De ce nu a fost inclusă şi această modificare în proiectul de asumare a răspunderii, pentru că, la nivel declarativ, liderii PNL susţineau această măsură la un loc cu alegerea primarilor în două tururi?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta cred că trebuie să întrebaţi la Guvern. Guvernul şi-a angajat sau îşi angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. După părerea mea, este adevărat că trebuie să se revină şi la alegerea Preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor judeţeni şi nu prin alegere directă. Cu siguranţă există o gândire la nivel de Guvern şi cu siguranţă, la momentul potrivit, Guvernul vă va spune cum vede lucrurile.

Jurnalist: Există totuşi două decizii ale Curţii Constituţionale care spun că această lege privind alegerile nu poate să fie modificată cu şase luni înainte de alegerile locale. Suntem cumva la limită, adică în iunie ar trebui să fie acele alegeri locale. Care ar fi varianta? Se ignoră deciziile Curţii Constituţionale sau se va găsi o variantă să se încheie toată această procedură în acest timp scurt?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Acele decizii s-au dat pe alte speţe şi nu suntem în niciuna din ipotezele din acele decizii ale Curţii.

Discuție cu Ludovic Orban

Jurnalist: În discuţia pe care aţi avut-o cu domnul Ludovic Orban săptămâna trecută, varianta cu care a plecat de aici pentru două tururi era angajarea răspunderii sau s-a discutat şi despre ordonanţă de urgenţă? Pentru că ieri, pe parcursul zilei, s-a vorbit foarte mult despre posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, s-a vorbit foarte mult în spaţiul public despre această chestiune şi este bine, fiindcă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este soluţia corectă.

Jurnalist: Dacă moţiunea de cenzură trece, se ajunge la alegeri anticipate. Dacă moţiunea de cenzură pică, se ajunge la alegerea primarilor în două tururi. Ce aţi prefera mai degrabă, să se ajungă la anticipate sau alegerea primarilor în două tururi?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum vorbim despre un document care este pregătit în Guvern şi am spus foarte clar că eu susţin acest demers pe care l-a făcut Guvernul.

Prioritatea alegerilor

Jurnalist: Deci prioritatea este alegerea primarilor în două tururi.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum vorbim, evident, despre angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Jurnalist: Aţi primit asigurări din partea Premierului referitor la această moţiune de cenzură, că ea nu va trece?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că Premierul sau cineva poate să dea o garanţie că trece sau nu trece. Este un demers parlamentar, care nu a fost iniţiat. Deci, vorbim despre ceva ce nu este. Singurul lucru cert este angajarea răspunderii de către Guvern.

Ce parlamentari votează moțiunea

Jurnalist: PSD şi UDMR au în total 228 de parlamentari. Ar mai fi nevoie de cel puţin 5 voturi. Ar trebui ca parlamentari de la PNL, PMP sau alte partide să voteze această moţiune, astfel încât Guvernul să pice.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Sincer, mi s-ar părea de-a dreptul ciudat ca această moţiune să fie votată de PNL. Doar nu e vorba de PSD, care îşi dă jos propriul guvern.

Jurnalist: Dacă nu va trece această moţiune, rămâne în discuţie încă o variantă în care Premierul să demisioneze? Adică vom avea alegeri în două tururi şi atunci, pentru a ajunge şi la anticipate...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, cu siguranţă se găsesc soluţii pentru anticipate, cum să nu. Vă mulţumesc, vă doresc o seară bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel