Introducerea serviciului militar. Dîncu: Dacă eram ministru al Apărării acum, l-aș fi convins pe premierul Ciolacu

Agerpres
Agerpres

Vasile Dîncu, ministru al Apărării Naționale în Guvernul Ciucă, a vorbit despre reintroducerea serviciului militar.

Vasile Dîncu, ministru al Apărării Naționale în Guvernul condus de Nicolae Ciucă, a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, marți după amiază, unde a vorbit despre reintroducerea stagiului militar, pe fondul ultimelor evoluții ale războiului din Ucraina.

„Există o lege - care este de când erați ministru - în sertarele de la Ministerul Apărării care ar trebui să pregătească populația României în caz de război. Ea prevede o nouă categorie de personal, militarul voluntar în teren, pregătirea să fie făcută în teren, pe timp de pace, iar cetățenii, bărbați și femei, între 18 și 35 de ani, să intre voluntar într-un program de pregătire militară de bază. Condiția este să nu fi îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, iar militarii voluntari in termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de o indemnizație lunară, iar la finalizarea programului de pregătire să primească și indemnizația ce reprezintă 3 câștiguri salariale brute. Acestea sunt doar câteva din prevederile din această lege“, a spus jurnalista Antena 3 CNN.

„Dumneavoastră, ca fost ministru al Apărării, susțineți aceste prevederi?“, a întrebat jurnalista Antena 3 CNN.

„Aceste prevederi au fost culese și le-am concentrat în această modificare la Legea 446. Din păcate nu a existat o sensibilitate politică, deși s-a vorbit mult. Alături de această lege - ceea ce spunea domnul general Gheorghiță Vlad era absolut adevărat - erau și alte proiecte pe care le-am lăsat în acel moment și care s-au blocat ori la Ministerul de Finanțe, ori în drumul dintre Guvern și Administrația Prezidențială.

Era vorba de un nou statut al cadrelor militare, care să aducă mai multe beneficii oamenilor. Am spus că cel mai prost moment era seara, când trebuia să semnez demisii din armată. Un an înainte de a prelua eu ministerul au ieșit 8.000 de oameni din armată, iar în anul următor au ieșit 6.000. În acest moment, condițiile de pregătire pe care le au oamenii, inclusiv salariile, inclusiv această nevoie de o rezervă, sunt critice și nu ar trebui să tragem în general (n.r. Gheorghiță Vlad), dacă a spus adevărul, ci ar trebui să ne gândim ce se întâmplă cu rezerva și cu condițiile în care trăiesc și se pregătesc militarii.“, a spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a comentat de asemenea declarațiile lui Marcel Ciolacu și Gheorghiță Vlad, care au avut reacții diametral opuse cu privire la posibilitatea unui război cu Rusia și nevoia de pregătire a populației României pentru un conflict deschis.

„Dacă eram ministru al Apărării acum, cu siguranță că l-aș fi convins pe Marcel Ciolacu și ar fi fost mult mai simplu să treacă această lege. Reacția pe care a avut-o premierul a fost una care ține de înțelegerea rolului pe care primul-ministru îl are.

Militarii, inclusiv generalul Gheorghiță, se pregătesc pentru război. În fiecare zi se pregătesc pentru cel mai rău scenariu. Premierul și noi, politicienii, trebuie să evităm un război. Sunt două funcții diferite. Eu sunt sigur că Marcel Ciolacu și guvernul se va preocupa să asigure toate condițiile armatei“, a concluzionat Vasile Dîncu, ministru al Apărării în Guvernul Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel