Cât a cheltuit România în zece zile de război Rusia - Ucraina. Câți bani vor fi asigurați/refugiat, pentru cazare. HUB-ul umanitar va fi în Suceava/ Premierul Ciucă, informații de ultimă oră

foto gov.ro
foto gov.ro

Refugiații din Ucraina sunt ajutați de statul român, în coordonare cu Uniunea Europeană și cu sprijinul societății civile. 

România și Republica Moldova stabilesc termenii unui coridor pentru ucrainenii care fug din țară prin Moldova și apoi se îndreaptă spre România. Vor fi puse la dispoziție, de către România, mijloace de transport pentru Republica Moldova. De asemenea, va fi asigurat mai mult personal, pentru a procesa mai ușor intrarea cetățenilor ucraineni în România. 

Un alt subiect discutat astăzi, la nivel guvernamental, a fost de a identifica un total, cât a cheltuit România de la începutul războiului România - Rusia. 

”Am reușit să discutăm cu toate instituțiile implicate și suma aproximativă este de 51 de milioane de lei. Săptămâna viitoare vom putea înainta documentele la Bruxelles pentru începerea decontărilor. (...) Am stabilit costurile pe care le asigurăm pentru cetățenii ucraineni. Pentru cei care vor fi cazați în spațiile asigurate de instituțiile statului, costurile vor fi de 50 de lei/persoană. Cei care vor fi cazați în alte spații decât cele puse la dispoziție de autoritățile statului, costul va fi de 100 lei/ persoană. Suma evaluată în total este, în primă fază, de aproximativ 208 milioane.” a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

HUB umanitar, în Suceava

Totodată, a anunțat organizarea hub-ului umanitar din România, care va fi la Suceava. ”În acest sens, am discutat cu președintele Klaus Iohannis, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu Ylva Johansson, comisarul pentru migrație și afaceri interne.” a spus premierul Nicolae Ciucă. 

Hub-ul va fi sub coordonarea autorităților de la Bruxelles. 

Premierul a apreciat implicarea societății civile, în ansamblul său, dar și a instituțiilor statului. ”Doresc să le mulțumesc tuturor. (...) Cetățenii țării noastre au înțeles și s-au mobilizat exemplar” a spus Nicolae Ciucă. 

”Mulțumesc tuturor pentru modul în care s-au mobilizat, inclusiv pentru demersul de donare de sânge. Cantitatea este consistentă. Sunt spre finalizare demersurile ca acest transport să aibă loc” a anunțat premierul. 

Vezi mai mult în video: 

Hotărârea cu privire la HUB-ul din Suceava

”Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art. 1 – (1) Se abilitează Departamentul pentru Situații de Urgență prin structurile aflate în componență sau coordonare, să întreprindă toate măsurile necesare pentru operaționalizarea unui HUB umanitar prin mecanismul european de protecție civilă sub egida Direcției Generale Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene – DGECHO.

(2) Prin centrul prevăzut la alin. (1) urmează a fi gestionate ajutoarele umanitare destinate populației afectate din zonele de conflict din Ucraina.

Art. 2 – (1) Se desemnează Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ca autoritate responsabilă în relația cu DGECHO pentru semnarea acordurilor de grant și înaintarea cererilor de finanțare.

(2) Pentru operaționalizarea HUB-ului prevăzut la art. 1 Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară toate operațiunile necesare prin mecanismul european de protecție civilă în baza acordurilor cu Comisia Europeană.

Art. 3 – Pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri Departamentul pentru Situații de Urgență prin structurile aflate în componență sau coordonare, la nevoie, va întreprinde măsurile necesare pentru amendarea cadrului normativ în vigoare.

Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.” arată hotărârea invocată de prim-ministru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel