HIV, virusul care cauzează SIDA. Cum se răspândeşte în organism?

HIV, virusul care cauzează SIDA, se răspândeşte în organism după acelaşi tipar urmat de viruşii informatici care infectează computerele, afirmă autorii unui studiu recent.

Depistarea infecţiei într-un stadiu timpuriu reprezintă un element cheie în tratarea acestei boli, scrie descoperă.ro.

Un nou model teoretic care descrie răspândirea HIV în organism arată faptul că acest virus se propagă după un tipar similar urmat de anumiţi viruşi informatici, informează dailymail.co.uk. Specialiştii în HIV şi experţii în securitatea informatică de la University College London (UCL) au făcut această descoperire după ce au creat un model de simulare computerizată.

Ei au creat împreună un model de "răspândire hibridă", care a prezis cu un grad ridicat de acurateţe evoluţia pacienţilor de la stadiul de "infectaţi cu HIV" la stadiul de "bolnavi de SIDA", în cadrul unui studiu clinic de amploare. Potrivit acestor specialişti, depistarea infecţiei într-un stadiu incipient reprezintă elementul cheie în tratarea bolii.

Cercetătorii au remarcat că HIV se răspândeşte în organism folosind două metode - prin fluxul sangvin şi direct între celule. Anumiţi viruşi folosesc aceleaşi metode pentru a se răspândi, atât pe internet, cât şi în reţelele locale, pentru a infecta cât mai multe computere.

Modelul teoretic a fost inspirat de similarităţile prezentate de HIV şi de un virus informatic extrem de dăunător, denumit "viermele Conficker", detectat în premieră în anul 2008, care a infectat reţelele informatice militare şi de poliţie din Europa şi care este activ şi în prezent.

Citește și: Tratament SIDA, DESCOPERIRE. O NOUĂ substanță pentru dezvoltarea unui tratament cu efect prelungit

Changwang Zhang, cercetător la UCL şi coordonator al studiului, a declarat: "HIV şi Conficker au multe lucruri în comun. Ambele folosesc mecanisme hibride de răspândire, persistă pentru o perioadă îndelungată şi sunt incredibil de greu de eradicat. Modelul nostru teoretic ne permite să explicăm mai bine aceste proprietăţi importante şi ne ajută să anticipăm mai uşor procesul de infectare".

Profesorul Shi Zhou, un alt autor al studiului, a adăugat: "Deşi specialiştii din comunitatea din spaţiul cibernetic au organizat o colaborare fără precedent pentru a stopa Conficker, ei au eşuat în încercarea lor de a elimina Conficker de pe internet. Cercetătorii contra HIV se confruntă cu o problemă similară. Sperăm că noul nostru studiu despre epidemiile hibride ne va ajuta să luptăm mai eficient împotriva Conficker şi HIV".

Analizele detaliate efectuate pe probe sangvine recoltate de la 17 pacienţi din Londra infectaţi cu HIV au fost utilizate pentru a verifica validitatea acestui model teoretic. Ele au demonstrat că răspândirea hibridă reprezintă cea mai bună explicaţie pentru progresia HIV în organism şi au subliniat beneficiile aduse de tratamentele administrate în stadii incipiente ale infecţiei.

HIV infectează celulele T, care joacă un rol vital în funcţionarea sistemului imunitar, protejând organismul de boli. Pe măsură ce HIV progresează, acest virus reduce numărul celulelor T active în organism, până când sistemul imunitar nu mai poate să funcţioneze corect - un stadiu cunoscut sub denumirea "sindromul imunodeficienţei dobândite" sau SIDA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, în prezent, ca tratamentul contra HIV să înceapă atunci când numărul celulelor T din fluxul sangvin scade sub un anumit nivel.

În schimb, noul model teoretic i-a determinat pe creatorii lui să afirme că tratamentul ar trebui început cât mai repede după infectare, pentru a preveni pe termen lung transformarea infecţiei cu HIV într-un caz de pacient diagnosticat cu SIDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel