Graffiti-ul cu Sfântul Gheorghe, șters la presiunea BOR. Ironii virale pe Facebook. SONDAJ DCNEWS: Voteză și tu!

O lucrare de artă murală de pe o clădire din Piața Sfântul Gheorghe a fost ștearsă. Presiunea Bisericii Ortodoxe Române și a enoriașilor au demonstrat că, în România, credința primează culturii și libertății de expresie. Interpretarea modernă a scenei în care Sfântul Gheorghe ucide cu sulița un balaur a jignit creștinii. Acum și artiștii, după ce lucrarea a fost acoperită cu alb. 

Meditație pe tema luptei între bine și rău

Mediul virtual "clocotește" cu fotografii în care este ironizat gestul de a fi ștearsă lucrarea artiștilor români Irlo, Obie Platon şi Kero, la invitația Interesting Times Bureau. Ei spun că au vrut să dea viață unui loc ce care părăsit. Printre clădirile vechi și părăsite, trecătorii ar fi văzut o imagine, care, potrivit creatorilor, i-ar fi putut îndemna la meditație pe tema luptei dintre bine şi rău şi a relativităţii binelui şi răului. I-a îndemnat la răscoală. 

"Dar când pe zidul ăla scria "so f*t pe măta" nu te-a deranjat, părinte?"

"Graffiti-ul acesta poate să-ţi placă sau nu, poate să ţi se pară prea mare sau prea mic, prea colorat sau cu prea mult spaţiu alb, urât sau frumos, inteligen sau stupid. Toate acestea sunt în regulă. Ce nu e în regulă e să doreşti distrugerea acestei manifestări doar pentru că nu-ţi place ţie – şi ce e foarte, foarte în neregulă e să şi ceri distrugerea picturii, nu doar să-ţi doreşti asta. Dar exact asta a făcut Consiliul Parohial al bisericii Sf. Gheorghe din vecinătate", este reacția jurnalistului Vlad Petreanu, publicată pe blogul personal

Preotul Emil Cărămizaru s-a declarat preocupat, la Europa FM, cu privire la protejarea spațiului istoric, dar jurnalistul citat îl întreabă: "Pe bune? Dar când pe zidul ăla scria "so f*t pe măta" nu te-a deranjat, părinte? Nu ţi-e ruşine să vorbeşti despre "aspecte urbanistice" când peste tot în jurul bisericii dumitale pute a pişat şi e o mizerie cumplită de zeci de ani, deja?". 

Acum pictura arată așa: 

(w670)

Flashmod pașnic, luni

Un eveniment numit "Lăsați-l în pace pe Sfântul Gheorghe" a fost inițiat pe pagina de Facebook prin care este organizat un flashmod pașnic, anunțat pentru luni, la ora 18:00: "Credem că e important să reacţionăm în faţa acestui gest, pentru a nu perpetua astfel de practici, prin care BOR îngrădeşte libertatea de expresie şi are putere decizională asupra lucrărilor de artă. Totodată, pornind de la afirmaţia autorilor acestei lucrări, potrivit căreia "Vom rămâne tot în comunism dacă nu suntem lăsați să ne exprimăm", credem că e important să înţelegem cu toţii că nu este nevoie de permisiune pentru libera exprimare. Nu trebuie "să fim lăsaţi", ci să acţionăm şi să creem în virtutea unei libertăţi de bază într-o societate democratică. Vă propunem un exerciţiu de solidaritate şi vă invităm la un flashmob paşnic luni, în faţa picturii din Piaţa Sf. Gheorghe, în momentul în care artiştii ar trebui să rezugrăvească lucrarea. Vom aduce fiecare reprezentări cât mai diferite ale Sfântului Gheorghe, pentru a susţine libertatea de interpretare a unei lucrări, fără de care istoria artei ar fi fost stearpă. Reconstruim din ele imaginea Sfântului Gheorghe, care tocmai a fost acoperit cu lavabilă de angajaţii primăriei". Într-o precizare trimisă către DCNEWS față de această ultimă afirmațiile a inițiatorilor grupului, Primăria Municipiului București susține că "nu a șters pictura de pe clădirea din vecintatea Bisericii Sf. Gheorghe. Aceasta se află pe o proprietate privată drept pentru care, conform legii, nu putea fi ștearsă de Municipalitate. Mai mult decât atât, la Primaria Municipiului București nu a fost înregistrata nici o solicitare de ștergere a picturii, nici din partea Consiliul Parohial al Bisericii Sf. Gheorghe cel Nou și nici din partea cetățenilor". 

Pe timeline-ul evenimentul au fost distribuite și publicate mai multe fotografii prin care a fost ironizat gestul de a face presiune asupra artiștilor să-și acopere lucrarea. Iată doar o mică parte din ele: 

(w670)(w670)(w670)(w670)(w670)(w670)(w670)

Nu uitați să răspundeți sondajului DCNEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel