Germania caută noi pieţe unde să exporte grâu în urma deciziei Arabiei Saudite de a- şi ajusta cererea

Exportatorii de grâu din Germania încearcă să obţină acces la noi pieţe, inclusiv China, Mexic şi Indonezia, a anunţat miercuri Asociaţia Cooperativelor Agricole Germane (DRV), în urma semnalelor că Arabia Saudită îşi va ajusta cerinţele pentru importurile de grâu, deschizând calea pentru grânele de la Marea Neagră şi, mai ales, din Rusia, transmite Reuters.

În acest sezon, cea mai mare cantitate de grâu achiziţionată de Arabia Saudită a provenit din Germania, astfel încât Berlinul va avea cel mai mult de pierdut, avertiza recent un trader german. Şi Polonia şi statele baltice se vor confrunta cu pierderi, adaugă acesta. 

În sezonul agricol 2018/2019, care a început în iulie 2018, Germania a exportat 673.000 de tone de grâu către Arabia Saudită până la 31 mai 2019. Exporturile totale de grâu german s-au ridicat la 2,2 milioane de tone, arată datele oficiale. 

O alternativă pentru grâul din Germania ar fi exportul lui în Algeria, apreciază traderii.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudită, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului arab, a anunţat săptămâna trecută că va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru următoarea licitaţie de importuri de grâu. 

De mai mult timp Rusia încearcă să obţină acces la piaţa grâului din Arabia Saudită, ca parte a încercărilor Moscovei de a-şi majora cota de piaţă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în detrimentul UE şi SUA.

Deşi intrarea grâului rusesc în Arabia Saudită se bucură de o atenţie majoră, traderii subliniază că ar putea creşte şi cantităţile de grâu exportate de Ucraina, România sau Bulgaria. Însă, succesul grâului de la Marea Neagră pe piaţa saudită depinde de calitatea sa, apreciază traderii. 

"Şansele de export pentru grâul german către Arabia Saudită ar putea scădea în viitor, după reducerea cerinţelor de calitate. Acest fapt sporeşte pericolul ca în următoarele luni mai mult grâu de la Marea Neagră să ajungă în Orientul Mijlociu", a avertizat Asociaţia cooperativelor agricole germane.

Prin urmare, Germania va trebui să caute acces spre alte pieţe pentru grâul său. 

"DRV lucrează împreună cu alte asociaţii de profil din Germania pentru a reuşi intrarea pe pieţele din Mexic, China şi Indonezia", se arată în comunicatul instituţiei.

Traderii se aşteaptă ca grâul rusesc să fie vândut masiv pe piaţa din Arabia Saudită, provocând dificultăţi semnificative actualilor furnizori din UE.

Până în 2015, Rusia intenţionează să investească zece de miliarde de dolari în sectorul grânelor şi vrea să-şi extindă exporturile în ţări ca Algeria şi Arabia Saudită, care sunt cruciale pentru exporturile UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel