FLOAREA-DE-COLŢ, doodle GOOGLE, 5 martie. De ce este specială floarea de colţ

Florarea-de-colţ este celebrată de către Google cu un doodle special luni, 5 martie.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-reginei, sau floarea-de-colț, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 – 20 cm, cu inflorescențe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb - argintii, lânos - păroase.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Dacă în România planta ajunge doar până la înălțimea de maximum 20 cm, ea poate crește în alte țări până la 50 – 80 cm.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Perioada de înflorire este iulie - august. 

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Una din minunile munţilor Carpați, Floarea-de-colţ sau Floarea Reginei este protejată de lege. 

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-de-colţ crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci. La noi crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea reginei poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. În afara spațiului românesc, floarea reginei înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-de-colţ se întâlneşte din Pirinei până-n Himalaya. Creşte în munţi calcaroşi, pe versanţii abrupţi şi însoriţi, pe solul sărac de pe stânci.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Denumirea ştiinţifică este „Leontopodium alpinum“, şi este rudă cu floarea-soarelui şi margareta.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Mai este cunoscută și ca Floare-de-colț (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel