EBOLA: 5 români, suspectați că se află în Sierra Leone, stat afectat de virusul ucigaș

Virusul EBOLA ar putea ajunge și în România. Cinci români, foști angajați ai ALRO Slatina, sunt suspectați câ se află în   Sierra Leone,  unul dintre statele care este grav afectat de virusul ucigaș, informează Ministerul Afacerilor Externe.   

UPDATE: ALRO Slatina, printr-un comunicat, confirmă că a avut 20 de muncitori la minele din Sierra Leone, dar aceștia au fost retrași încă din luna iunie, atunci când s-a dat alarma de îmbolnăvire cu EBOLA. 

Totuși, ALRO specifică faptul că cinci muncitori au cerut să li se rezileze contractele de muncă, fără a specifica dacă aceștia ar mai fi rămas pe teritoriul Sierrei Leone. 

Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor  Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detașat în statul Sierra Leone. Compania Alro și-a rechemat angajații români din statul Sierra Leone, se arată într-un comunicat al MAE.

"Datele actuale indică posibila prezență a 5 cetățeni români în Sierra Leone, care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situația celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetățenilor români.

MAE infirmă, cu acest prilej, decesul unui cetăţean român  în Sierra Leone, şi îşi exprimă dezacordul faţă de mesajele vehiculate in unele publicaţii, care creează panică nefundamentată la nivelul opiniei publice româneşti.

Citește și: EBOLA ÎN EUROPA: Ebola se va răspândi în Europa. Este inevitabil - Organizația Mondială a Sănătății

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din cele mai afectate statele africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să își coordoneze demersurile la nivel internațional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii  Ebola, protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane în cauză, informaţiile respective fiind puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competențe specifice în domeniu.

Citește și: Ebola va lovi Europa în curând, avertizează cercetătorii

Având în vedere alerta instituită la nivel internaţional de către organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de măsuri ce vizează, în principal, furnizarea de informații în sprijinul cetăţenilor români cu privire la riscurile pe care le presupun călătoriile în zonele afectate, cât şi evaluarea riscului pe care îl pot reprezenta anumiţi cetăţeni terţi care solicită vize de intrare în România, şi care provin din zona de risc sau au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării vizei române.

Pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria (măsura urmează a fi implementată şi pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor – eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanții de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice și oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu", mai arată comunicatul Ministerului Român de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel