Cel mai vârstnic locuitor al judeţului Bacău a împlinit 105 ani

Ilie Constandache
Ilie Constandache

Cel mai vârstnic locuitor al judeţului Bacău, Ilie Constandache, a împlinit, vineri, 105 ani, sărbătorindu-şi aniversarea în Coţăfăneşti, comuna unde a locuit toată viaţa. Voluntari ai Fundaţiei de Sprijin Comunitar i-au pregătit un tort aniversar, iar autorităţile locale şi concetăţenii l-au vizitat şi i-au oferit cadouri şi ajutoare alimentare.

Vorbăreţ, vesel şi coerent în ceea ce zice, fiecare întâmplare spusă de Ilie Constandache este plină de farmec şi poveste. A făcut multe în viaţă: ceasornicărie, tâmplărie, agricultură, comerţ şi a navigat peste mări, a cunoscut multe ţinuturi străine.

Bătrânul a declarat pentru Agerpres că de 15 ani, de când i-a murit soţia, se gospodăreşte singur - face mâncare, chiar mai prăşeşte în mica gradină din faţa casei.

A fost un om muncitor toată viaţa, care a avut grijă să nu se risipească nimic, iar ceea ce considera că prisoseşte, dădea nevoiaşilor. El spune că a muncit în fiecare zi şi s-a rugat la Dumnezeu să-l binecuvânteze. Nu crede că a făcut rău nimănui, a mers duminica şi de sărbătorile religioase la Sfânta Biserică, unde s-a rugat pentru toţi oamenii. Moş Ilie consideră că pentru tot ce a făcut, Dumnezeu l-a ajutat să trăiască atâţia ani, să nu sufere şi nici să chinuie pe cineva.

Are multe de spus, dintr-o perspectivă proprie, despre cele două Războaie Mondiale, despre foamete, comunism, despre viaţa după perioada comunistă, dar şi despre criza actuală. Susţine că a trecut cu uşurinţă peste toate pentru că a avut o familie frumoasă, o soţie şi şase copii - două fete şi patru băieţi - toţi căsătoriţi. Au muncit, au suferit şi s-au bucurat împreună, chiar dacă o singură fată i-a rămas alături, în comună. Restul sunt la Brăila, dar îl vizitează periodic.

Ilie Constandache îşi aminteşte cu drag de perioada când a navigat alături de fratele său, despre care spune că era amiral de vas, când a vizitat multe ţări, dar susţine că niciodată nu s-a gândit să renunţe la ţara în care s-a născut şi la cetăţenia dată prin naştere.

Moş Ilie este veteran de război şi se mândreşte cu acest lucru, ca şi cu faptul că a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu. Îi este greu să se despartă de vizitatorii ce i-au trecut pragul în ceas aniversar, dar şi-a luat rămas bun de la oaspeţi spunând că că el încă nu este în vârstă, că ar trebui să o vedem pe sora lui care are 106 ani şi locuieşte la Brăila. Nu a mai vazut-o de mai timp şi, sugerează, discret, că l-ar bucura mult dacă cineva l-ar sprijini să o revadă.

De anul trecut, beneficiază de program de îngrijire la domiciliu, asistenţă socială şi asistenţă medicală oferit de Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel