EXCLUSIV  Cancere care pot fi vindecate dacă sunt depistate devreme. Interviu, prof. dr. Tudor Ciuleanu

Unele cancere depistate precoce pot fi vindecate cu ajutorul chirurgiei și terapiei specifice, a afirmat prof. dr. Tudor Ciuleanu la DC News, în cadrul emisiunii „Academie de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale. 

„Depistarea precoce a cancerului este un domeniu extrem de preocupant. Avem programe de screening care sunt eficiente în patru localizări tumorale, în mod clasic: cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul de prostată și cele colo-rectale. Recent a intrat în această arie a screening-ului și cancerul bronho-pulmonar prin tomografia low-dose. Acest screening pentru cancerul pulmonar este recomandat de Societatea Americană de Pneumologie și de ASCO să fie generalizat și să se facă la nivelul Statelor Unite. În Europa există o preocupare similară, am înțeles că a fost programată anul acesta o reuniune a specialiștilor în acest domeniu tocmai pentru a discuta posibilitatea implementării screening-ului la nivel european”, a declarat prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, de la Institutul de Oncologie „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. 

Viitorul în depistarea precoce a cancerului ar putea fi biopsiile lichide. „Tot mai mult biopsiile lichide pot să detecteze niște anomalii genetice care să fie caracteristice pentru anumite tipuri de cancer. Aici se lucrează foarte mult. Există deja teste de tip Foundation 1 sau determinări complexe ale genomului care devin tot mai ieftine și mai accesibile, unde pot fi detectate  serie de mutații caracteristice pentru anumite tipuri de cancer. Ne apropiem foarte mult de detecția simplă, cu o singură prelevare de sânge. Nu suntem încă acolo, dar ne aflăm pe drumul bun”, a punctat prof. dr. Tudor Ciuleanu.

Urmărește răspunsul complet:


Vezi interviul integral aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel