Australia va aloca 340 milioane de dolari pentru forţele speciale

Australia va aloca 500 milioane de dolari australieni (340 milioane de dolari SUA) pentru a creşte capabilitatea forţelor sale speciale, prima etapă a unui plan de 3 miliarde de dolari SUA pe 20 de ani, despre care guvernul a afirmat luni că va permite o capacitate mai bună de reacţie la ameninţările de securitate interne şi externe, transmite Reuters. 

Aceste cheltuieli survin după o serie de incidente de securitate răsunătoare produse în ultimii ani la Sydney şi Melbourne, precum şi în contextul aspiraţiilor Australiei de a juca un rol mai important în zona Pacificului, unde China încearcă să-şi sporească influenţa.

'Este în interesul naţional al Australiei de a avea o zonă indo-pacifică independentă şi suverană, în care toate naţiunile din această parte a lumii să poată trăi liber, în conformitate cu (principiile) statului de drept, şi fiecare din aceste ţări să-şi poată urmări interesul', a afirmat premierul Scott Morrison într-o declaraţie de presă la baza militară Holsworthy din Sydney.

Luna trecută, guvernul australian a anunţat că va înfiinţa o nouă unitate militară ce va avea ca misiune instruirea şi acordarea de asistenţă aliaţilor săi din zona Pacificului. Executivul a precizat că bugetul militar va atinge nivelul de 2% din PIB în anul fiscal care se va încheia în iunie 2021, un obiectiv pe care preşedintele american Donald Trump insistă să-l atingă aliaţii din cadrul NATO. Potrivit datelor Băncii Mondiale, cheltuielile militare ale Australiei s-au situat în 2018 la 1,89% din PIB.

Premierul Morisson a mai declarat luni că Australia va cheltui 200 miliarde de dolari australieni pentru capabilităţi de apărare în următorul deceniu. Investiţiile sunt conforme cu obiectivul de axare pe regiunea indo-pacifică, înscris în Carta albă a Apărării făcută publică în 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel