Aurul românesc aduce 0 lei la bugetul de stat. Vezi De Ce

aur
aur

Deși România este una din cele mai bogate țări europene în resurse naturale, aurul românesc nu a adus niciun leu la bugetul de stat în ultimii ani.

În 2012, statul a încasat aproape 400 de milioane de euro din redevențe pentru resurse de subsol, potrivit lui Gheorghe Duțu, președintele Agenției Naționale de Resurse Minerale. Din această sumă, 85% reprezintă taxe colectate de la companiile care exploatează hidrocarburi, gaze și petrol, în principal Petrom și Romgaz.

Potrivit Guvernului, nivelul redevențelor ar urma să crească din 2014. Este vizată situația Petrom, care are o redevență raportată la 25 de dolari/baril de petrol, la o cota mult sub valoarea pieței și sub media europeană.

Resursele rare nu se exploatează

România are una dintre cele mai valoroase și rare resurse din Europa, respectiv aurul. Cu toate acestea, metalul prețios nu se exploatează deloc în România, deși prețul de pe piață a crescut foarte mult în ultima perioadă.

În ultimii trei ani niciun gram de aur nu a fost extras din subsolul României, deci statul nu a perceput nicio redevență pe acest tip de resursă, potrivit datelor ANRM. Aceasta se datorează faptului că doar două firme au licență de exploatare minerale auro-argentifere. Una este Romaltyn, la Certej, în județul Hundeoara, care este încă în faza de explorare a zăcământului, iar cealaltă este Roșia Montană Gold Corporation, la Roșia Montană, în județul Alba, care nu a primit încă avizul de mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel