Adevărul despre iaurtul probiotic

3
3

Iaurtul natural are efecte benefice asupra sistemul digestiv și asupra sistemului imunitar, fiindcă protejează ficatul, combate constipația, previne diareea și stimulează absorbția fierului și magneziului.

Conform directorului Institutului de Cercetări Alimentare din București, Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, iaurtul natural este un aliment obținut prin fermentarea laptelui cu microorganisme probiotice, adică microorganisme vii, care atunci când sunt administrate în cantități adecvate conferă consumatorului o serie de beneficii.

Cercetările efectuate asupra efectelor consumului de iaurt natural bogat în probiotice pot fi rezumate astfel: - contribuie la aprovizionarea organismului cu nutrienți esențiali – vitamine: tiamina, niacina, riboflavina, acid folic, vitaminele B6 și B12; - determină intensificarea absorbției mineralelor în organism, în special a calciului necesar sistemului osos; - contribuie la scăderea concentrației colesterolului sangvin; - atenuează efectele intoleranței la lactoză; - combate apariția diareei și constipației, contribuind la detoxifierea organismului, oferind strălucire și tinerețe tenului; - reface microflora intenstinală distrusă în urma unor afecțiuni gastrointestinale sau prin utilizarea antibioticelor (disbioza); - influențează pozitiv procesul de creștere, în special la copii; - mărește speranța de viață, crescând longevitatea; - suprimă activitatea enzimelor secretate de bacteriile depunătoare asociate cancerului de colon; - intensifică răspunsul imun prin stimularea producției de anticorpi (IgA); - reduce proporția bacteriilor patogene în sistemul gastrointestinal.

Iaurtul probiotic este indicat în următoarele afecțiuni: Enterocolita necrotică, infecție cu Helicobacter pylori, diaree, boala Crohn, constipație, Sindromul intestinului iritabil, cancer colorectal, cancer de vezică urinară, cancer de sân, cancer cervical, infecții ale căilor respiratorii superioare, colesterol seric, tensiune arterială sau alergii.

Produsele lactate – iaurt, kefir, sana – pasteurizate după fermentare nu sunt alimente probiotice, deoarece microflora lor probiotică a fost distrusă în procesul de pasteurizare și nu mai oferă beneficiile caracteristice lactatatelor cu bacili vii – activi. Aceste produse fermentate pasteurizate au termen de valabilitate mai mare de 15 zile, spre deosebire de cele vii – probiotice, care au o perioadă de valabilitate relativ scurtă (1-2 saptamani maximum).

Iaurtul autentic trebuie fabricat numai din lapte proaspăt pasteurizat. Pentru obținerea beneficiilor enumerate anterior, iaurtul trebuie consumat frecvent (chiar zilnic), în cantitate de 100-150 de grame, putând fi combinat cu fibre alimentare. De preferință, iaurtul se consuma pe stomacul gol, neasociindu-se cu alte alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel