Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri

Potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), în prezent aproape 200 de milioane de oameni consumă anual droguri ilegale, cum ar fi cocaina, canabisul, halucinogenele, opiaceele și hipnoticele sedative, la nivel mondial.

UNODC s-a implicat activ, de-a lungul anilor, în lansarea de campanii pentru a susține acțiunile de control al drogurilor, a realizat adesea echipe cu alte organizații și a încurajat oamenii din societate să participe activ la aceste campanii, scrie Agerpres.

Guverne, organizații și persoane fizice, din multe țări, inclusiv Vietnam, Borneo și Thailanda, au participat activ la evenimente de promovare și activități mai ample, precum mitinguri publice. A fost implicată și mass-media pentru a face cunoscute populației informațiile privind pericolele asociate consumului de droguri ilicite.

În 1987, Adunarea Generală a ONU a decis să marcheze ziua de 26 iunie ca — Zi internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri—, ca semn al deciziei de a spori eforturile și cooperarea în vederea creării unei societăți internaționale, în care să nu existe abuz de droguri. Această hotărâre a fost luată la 7 decembrie 1987 (Rezoluția 42/112), în urma unei recomandări a Conferinței internaționale asupra abuzului de droguri și a traficului ilicit.

La 26 iunie 1987, această Conferință a adoptat Liniile Generale Multidisciplinare ale Activităților Viitoare în domeniul Controlului Abuzului de Droguri.

Ca urmare a rezoluției, în anii 1991-2000 s-a anuntat marcarea "Deceniul Națiunilor Unite împotriva abuzului de droguri". În 1998, Adunarea Generală a ONU a adoptat o declarație politică pentru a rezolva problema drogurilor la nivel mondial. Declarația exprimă angajamentul membrilor ONU de a lupta împotriva acestei probleme.

Începând cu Convenția și Protocolul cu privire la Opiu (încheiată la Geneva în februarie 1925), România a ratificat și a aderat la toate convențiile internaționale importante al căror scop este de a controla și de a limita consumul de droguri ilegale. Convenția Națiunilor Unite împotriva Traficului Ilegal de Narcotice și Substanțe Psihotropice (1988) este ultimul act internațional semnificativ pe care țara noastră l-a semnat în acest domeniu.

În România, legislația privind drogurile se bazează pe Codul Penal, pe Codul Vamal și pe Regulamentul Vamal — astfel toate faptele care implica deținerea sau vânzarea/cumpărarea de droguri (indiferent de scop, cantitate) sunt pedepsite cu închisoarea și, în unele cazuri, și cu limitarea unor drepturi, dar și pe prevederile Legii nr. 143 din 2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știriIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.23
YesMy