Ziua Drapelului Național: Ce stat are un steag asemănător cu al României

Drapel
Drapel

Românii au sărbătorit astăzi, 26 iunie, Ziua Drapelului Național, statuată în 20 mai 1998 prin Legea nr. 96. Potrivit Constituției României, „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu", și are o proporție de 2:3 între lățime și lungime, caracteristici identice, cu excepția nuanței mai închise a fâșiei albastre, cu steagul oficial al altui stat. 

O curiozitate legată de tricolorul românesc este faptul că se aseamnă cu drapelul de stat al Ciadului, singura diferență fiind nuanța mai închisă a albastrului (indigo, în loc de cobalt cum e la cel românesc), scrie  9am.ro. Asemănarea a stârnit chiar și discuții la nivel internațional. Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizației Națiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU, protest respins deoarece existența tricolorului vertical albastru-galben-roșu ca drapel al României este anterioară existenței statului Ciad. 

Un alt drapel cu care cel al României se aseamănă este cel civil al Andorrei, în timp ce cu al Republicii Moldova este înrudit, acesta având însă o proporție diferită (1:2 în loc de 2:3), un albastru mai deschis și stema țării în centru.

Iată alte câteva lucruri interesante legate de drapelul oficial al României:

- A fost adoptat în Țara Românească prima dată în 1834 ca drapel de luptă. Domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea de a pune "steag românesc corâbiilor negustorești și oștirii".

- Semnificația celor trei culori care apar și pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu este: albastrul cerului  - Libertate -, galbenul ogoarelor - Dreptate - și roșul sângelui - Frăție.

- Tricolorul ar fi fost fluturat în premieră, pe 29 iulie 1839 pe muntele Pleșuva, potrivit unor mărturii ale francmasonului Jean Alexandre Vaillant.

- Guvernul este singurul organism oficial care stabilește când drapelul României se arborează în bernă în zilele de doliu național.

- În întreaga lume, mai există doar alte opt steaguri tricolore cu benzi colorate așezate pe verticală, fără stemă: Italia, Franța, Irlanda, Guninea, Mali, Belgia, Ciad și Coasta de Fildeș.

- În data de 27 mai 2013, pe Aerodromul Clinceni, reprezentanții Guinness World Records au omologat drapelul României prezentat de Antena 3, drept cel mai mare steag din lume, cu o suprafață de șapte hectare (349 x 227m) și greutate de cinci tone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel