Wall Street Journal: Europa de Est riscă din nou o criză a creditelor

credite
credite

Wall Street Journal (WSJ) a supus spre analiză operațiunile financiare a mai multor bănci cu activitate în Europa de Est. Rezultatul studiului confirmă retragerea băncilor europene din piețele estice, situație care ar putea genera o criză a creditelor în regiune.

Dorind a se concentra pe pieţele autohtone şi de a-şi conserva resursele limitate,  zeci de bănci din zona euro care s-au înghesuit pe pieţele est-europene în ultimii ani, sperând să profite de creşterea economică rapidă din regiune şi de potenţialul relativ neexploatat al serviciilor financiare, se grăbesc să se retragă din Europa de Est din cauza crizei bancare provocată în Europa de Vest de criza datoriilor de stat, notează WSJ.

Această migrare către băncile mamă poate declanșa efecte negative în creditarea piețele est-europene.

"Cred că există un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor", comentează Neil Shearing, economist şef pentru pieţe emergente la Capital Economics Londra, citat de Mediafax.

Efectul acestei tendințe este vizibil în Turcia și Polonia, unde, cel puțin șapte bănci europene sunt în căutarea unui investitor care să le cumpere operațiunile, dar și în Germania sau în Italia, unde Commerzbank şi UniCredit și-au anunțat intenția de a renunța la creditarea în unele țări est-europene, iar panica a cuprins și pe letonieni, care au reușit să golească o treime din bancomatele Swedbank la sfârșitul săptamânii trecute.

Deși băncile din zona euro au promis, la începutul crizei, că îşi vor păstra expunerea pe Europa de Est, mai multe instituţii de credit din Grecia, Italia, Portugalia, Belgia, Germania şi Irlanda au tendința de a ieşi de pe pieţele emergente.

Citește și:

Panică: Letonienii retrag masiv economiile de la Swedbank

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel