Camera surdă, cel mai tăcut loc de pe Pământ

"Camera surdă" a intrat în Cartea Recordurilor ca locul cel mai tăcut din lume. Proiectată de Orfield Laboratories, din SUA, camera absoarbe 99.99 la sută din sunet, informează Daily Mail.

Autor: Anton Anda

Cu toţii ne-am dorit la un moment dat să avem linişte deplină după o zi obositoare. Totuşi, în cel mai tăcut loc din lume, "camera surdă", ce absoarbe 99.99 la sută din sunet, un om poate rezista maxim 45 de minute apoi începe să aibă halucinaţii.

Proprietăţile ei sunt date de fibra de sticlă de un metru grosime, pereţi dubli din oţel izolant şi beton.

Fondatorul şi preşedintele laboratorului, Steven Orfield, a descris o experienţă trăită în camera surdă. "Provocăm oamenii să stea în cameră pe întuneric. Unul dintre ei a reuşit să stea 45 de minute. Când este linişte, urechile se adaptează. Cu cât e mai linişte în cameră, cu atât auzi mai multe lucruri. Îţi vei auzi inima cum bate, câteodată îţi poţi auzi plămânii sau stomacul. În camera surdă, tu devii sunetul", a spus el.

Senzaţia este atât de neplăcută încât cei care se oferă să devină proces al experimentului trebuie să stea jos. "Te orientezi prin sunetul făcut de picioare atunci când mergi. În camera surdă, nu ai însă niciun indiciu. Îţi sunt luate percepţiile care îţi ghidează echilibrul. Dacă stai acolo zece minute, trebuie să stai pe scaun", a mai spus Orfield.

Laboratorul este folosit şi de NASA, care îşi testează astronauţii acolo.

De asemenea, câteva fabrici folosesc încăperea pentru a testa cât de zgomotoase sunt noile lor produse.

Compania Harley-Davidson a folosit laboratorul pentru a-şi face motocicletele mai puţin zgomotoase, dar să sune tot ca un Harley-Davidson.

Şi în Romania există o astfel de camera surda, la Iaşi. Încăperea se găseşte în cadrul Facultăţii de Mecanică, este  suspendată pe picioare de cauciuc, serveşte la detectarea imperfecţiunilor din metale, aici fiind testate aproape toate mecanismele din industria constructoare de maşini şi este unica din ţara noastră.Camera a fost construită în 1982 pentru a servi testarea rulmenţilor şi este tapetată cu prisme din vată minerală pe bază de argilă, forma neregulată anulând undele. Liniştea totală poate provoca halucinaţii, senzaţii de panică, anxietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel