Vin, beneficii INCREDIBILE. Cum poate preveni artroza

Consumul de bere ar creşte riscul de gonartroză (artroza genunchiului) şi de coxartroză (de şold), în timp ce vinul, dimpotrivă, ar avea un efect protector, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici pe 3.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 45 şi 86 de ani.

Două treimi din aceste aveau artroză a şoldului sau a genunchiului, cu simptome evidente şi semne radiologice clare, în timp ce celelalte erau sănătoase, relatează passionsante.be. Cercetătorii le-au pus întrebări participanţilor cu privire la consumul de alcool — bere şi vin — între 21 şi 50 de ani.

Rezultatele au arătat că, spre deosebire de participanţii la studiu care nu consumau niciodată alcool, cei care consumau 20 de beri sau mai multe pe săptămână se expuneau — în medie — unui risc de două ori mai mare de a suferi de gonartroză sau de coxartroză (riscul suplimentar, foarte modest totuşi, s-a observat de la un consum săptămânal de opt beri). Dimpotrivă, cei care beau între patru şi şase pahare de vin pe săptămână (ca unic aport de alcool) prezentau un risc de artroză a genunchiului redus la jumătate faţă de cei care nu consumau vin (influenţa vinului asupra artrozei şoldului nu este semnificativă).

Citește și: Cum afectează berea organismul. Ce boli influențează

Sunt date statistice şi "nu se dă nicio explicaţie fiziologică. În interpretarea acestor observaţii se impune prudenţă", susţine dr. Roseline Peluchon de la Journal International de Médecine. Autorii avansează ipoteza creşterii producerii de acid uric la consumatorii de bere, care favorizează artroza. Se pare că nu este valabilă ideea volumului abdominal (şi greutăţii suplimentare suportate de articulaţii), în condiţiile în care această relaţie persistă indiferent de indicele de masă corporală (IMC), de circumferinţa taliei şi a bazinului.

Este însă important de ştiut că oamenii pot suferi de gonartroză şi de coxartroză chiar dacă nu sunt consumatori de bere, dar că aceia care au tendinţa de a bea prea mult trebuie să se mai abţină. Un pahar de vin pe zi, în schimb, nu este deloc o idee proastă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel