Vezi cât pierde statul de la firmele aflate în insolvență

25 miliarde de euro
25 miliarde de euro

Creditorii au de recuperat de la firmele aflate în insolvenţă aproximativ 112 (25 de miliarde de euro) miliarde de lei. iar majoritatea banilor ar trebui să ajungă la stat. Suma este cu 3 miliarde de lei mai mare decât anul trecut și cea mai mare parte a fost acumulată în cei 3 ani de criză.

Arin Stănescu, preşedinte Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), a declarat că “În ultimii ani, au intrat în insolvenţă firme mari şi mijlocii ale căror datorii depăşesc sute de milioane de lei. Acest lucru a făcut ca datoriile în cele 35 mii de dosare de insolvenţă aflate pe rolul instanţelor să crească alarmant”. Conform datelor Uniunii, jumătate din această sumă este reprezentată de dosarele noi, inregistrate in ultimii trei ani.

Doar un pic peste 1 miliard de lei se va recupera din suma totală de 112 miliarde, estimează preşedintele UNPIR

Practicienii în insolvenţă spun că circa 70% din firme sunt sortite falimentului întrucât nu au bunuri care să poată fi vândute sau chiar dacă există, acestea nu îşi găsesc cumpărători. Mai mult, evaluatorii, care în trecut au contribuit la umflarea preţurilor pe piaţa imobiliară, continuă să nu ţină cont de preţul pieţei, menţinând preţurile peste cotaţiile pieţei. “Băncile nu acceptă decât evaluatorii acreditaţi ceea ce alimentează bula falimentelor”, consideră practicienii în insolvenţă.

De la începutul anului şi până la sfârşitul lui august, peste 15.000 de firme au apelat la insolvenţă potrivit UNPIR. Datele diferă faţă de cele ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, unde sunt înregistrate 3.000 de dosare în plus. Chiar dacă există neconcordanţe în date, ambele instituţii estimează o creştere de 20% a insolvenţelor în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel