Un test de sânge ar putea detecta peste 50 de tipuri de cancer

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Un test de sânge pentru mai mult de 50 de tipuri de cancer apare într-un studiu major al NHS - Programul Național de Sănătate al Marii Britanii.

 

Testul a dezvăluit corect două din trei tipuri de cancer în rândul celor 5.000 de persoane care și-au vizitat medicul de familie cu simptome suspecte, în Anglia sau Țara Galilor.

În 85% dintre aceste cazuri pozitive, a fost identificat și locul inițial al cancerului, scrie BBC.

Testul Galleri caută modificări distincte ale fragmentelor de cod genetic care se scurg din diferite tipuri de cancer. Depistarea precoce a cancerului tratabil poate salva vieți.

Testul rămâne în mare măsură o „lucrare în curs”, spun cercetătorii de la Universitatea Oxford, dar ar putea crește numărul de cancere identificate.

Adesea, pacienții au simptome, cum ar fi pierderea în greutate, cu o serie de cauze posibile și necesită mai multe teste și vizite la spital.

Peste 350 dintre pacienții care au participat la studiu - cel mai mare de acest gen la pacienții cu simptome de cancer - au fost ulterior diagnosticați cu cancer, folosind metode tradiționale precum scanări și biopsii. 

Deși nu este suficient de precis, testul a fost cu adevărat util pentru pacienți, a declarat cercetătorul principal, Mark Middleton, pentru BBC News.

„Testul a fost precis, în proporție de 85%, în detectarea sursei cancerului - și asta poate fi foarte util, deoarece de atâtea ori nu este imediat evident când avem pacientul în fața ce test este necesar”, a spus el.

„Cu această predicție dintr-un test, putem decide dacă să comandăm un osciloscop sau o scanare.”

Concluziile vor fi prezentate la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago.

NHS a folosit și testul Galleri, dezvoltat de compania californiană Grail, la mii de oameni fără simptome, pentru a vedea dacă poate detecta cancere ascunse.

Rezultatele inițiale sunt așteptate anul viitor - și, dacă va avea succes, NHS intenționează să extindă lansarea studiilor la încă un milion de persoane, în 2024 și 2025.

Testul este deosebit de bun pentru a găsi cancere greu de detectat, cum ar fi cancerul de cap și gât, intestin, plămân și pancreas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel