Situaţia drogurilor în Europa: Un sfert dintre europenii adulți au fumat cannabis

cannabis, marijuana
cannabis, marijuana

Aproape un sfert  din populaţia europeană adultă a fumat cel puţin o dată în viaţă cannabis, în timp ce un european din 15 a făcut-o chiar în ultimul an, relevă studiul denumit Situaţia drogurilor în Europa şi realizat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie.

Estimările prezentate în studiul OEDT dat publicităţii miercuri se referă la populaţia adultă a Europei (cetăţenii cu vârste între 15 şi 64 de ani) şi se bazează pe cele mai recente date disponibile, luate din sondaje realizate între anii 2004 şi 2008.

Conform studiului, cel puţin 75,5 milioane de europeni adulţi, reprezentând 22,5 la sută din total, au consumat măcar o dată în viaţă cannabis. Aproximativ 23 de milioane de europeni adulţi, reprezentând 6,8 la sută din total sau o treime din consumatorii pe parcursul vieţii, au fumat cannabis în ultimul an, iar circa 12,5 milioane (3,7 la sută din totalul populaţiei) au fumat cannabis în ultima lună, relevă sondajul OEDT, citat de Mediafax

Din studiu reiese că aproximativ 14 milioane de europeni adulţi, reprezentând 4,1 la sută din numărul total al locuitorilor de pe continent, au consumat măcar o dată în viaţă cocaină.

Patru milioane de europeni au făcut-o în ultimul an, iar jumătate dintre aceştia în ultima lună, susţin realizătorii studiului.

Ecstasy a fost consumat măcar o dată pe parcursul vieţii de aproximativ 11 milioane, reprezentând 3,3 la sută din numărul total al europenilor adulţi. Aproximativ 2,5 milioane au făcut-o în ultimul an.

Amfetaminele au ajuns măcar o dată în viaţă la aproximativ 12 milioane, reprezentând 3,7 la sută din europenii adulţi. Aproximativ două milioane dintre aceştia au luat amfetamine în ultimul an.

Autorii studiului nu au putut estima numărul consumatorilor de opiacee, categoria de droguri obţinute din opium în care se încadrează şi heroina. Ei estimează însă că în Europa există un număr cuprins între 1,2 şi 1,5 milioane de europeni care sunt "consumatori problematici".

"Decesele induse de droguri au reprezentat 4 la sută din numărul total al deceselor în rândul europenilor cu vârste între 15 şi 39 de ani, opiaceele fiind constatate în trei sferturi din cazuri. (Ele reprezintă, n.r.) Principalul drog în peste 50 la sută din toate cererile de tratament. Aproximativ 670.000 de consumatori de opiacee au beneficiat de tratament de substituţie în 2008", se mai arată în studiul citat.

Citeşte şi:

Unu din 10 elevi de clasa a XII-a a consumat droguri. Numărul condamnărilor printre cosumatori, cel mai mare din 2001

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel