Un sărut necesită știință și aceasta este filematologia

Un sărut este o demonstrație de iubire, recunoștință, afecțiune sau de prietenie, potrivit dicționarului. Dar filematologia, știința sărutului, are mult mai multe de spus.

Aproximativ 90 la sută din specia umană comunică prin sărut, însă acesta este mult mai mult decât contactul între buze. Printr-un sărut, de exemplu, se alege partenerul sexual, spune Margarida Braga, de la Catedra de Psihologie Medicală a Facultății de Medicină din cadrul Universității din Porto (FMUP), citând un studiu publicat în revista „Evolucionary Psicology” privind diferențele de gen în ceea ce privește actul de a săruta.

Această distincție între bărbat și femeie este legată de numele dat științei sărutului – filematologia – datorat unei caracteristici etologice. „Se crede că într-un fel este rolul femeii să-și aleagă partenerul pentru a procrea și că aceasta are o obligație filogenetică de a găsi un partener bun“, explică profesoara, potrivit cotidianului portughez Publico.

[citeste si]

 Braga mai spune că există teorii care susțin că sărutul are de-a face cu hrănirea gură la gură, așa cum procedează păsările. „Dar există provocări deja pe această ipoteză.”

Pe de altă parte, în ceea ce privește sărutul cu o conotație mai mult sexuală, știm că relaționează cu simțul mirosului și gustului, o explicație dată de Ana Alexandra Carvalheira, președinta Societății Portugheze de Sexologie Clinică: „Este foarte posibil să fi început să ne sărutăm pentru a simți gustul și mirosul cuiva”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel