Un fenomen astronomic întrerupe misiunile NASA pe Marte

La fiecare doi ani, Marte "alunecă" în spatele Soarelui, plasând astfel cele trei sonde ale NASA care orbitează planeta și cele două rovere funcționale aflate pe scoarța marțiană într-o zonă din spațiu în care aceste dispozitive nu mai pot să comunice eficient cu echipele de cercetători de pe Terra.

Acest fenomen se va produce sâmbătă, informează DPA.

Practic, niciun fel de comunicare nu va mai fi posibilă între sonde și rovere și controlorii lor de pe Terra, începând de sâmbătă și până pe 1 august, a anunțat NASA, care a dezvăluit și faptul că, "din motive de precauție", nu va lansa niciun set de comenzi în această perioadă către dispozitivele de pe Marte.

"Nu vom 'vorbi' cu dispozitivele noastre de pe Marte în timpul acelei perioade, pentru că ne așteptăm la o degradare semnificativă a link-ului de comunicare și nu vrem să riscăm ca unul dintre vehiculele noastre să acționeze pe baza unei comenzi corupte", a spus Chad Edwards, manager al Mars Relay Network Office din cadrul Jet Propulsion Laboratory, un laborator științific administrat de NASA în orașul Pasadena din statul american California.

Datele vor continua să vină de pe Marte, însă ele vor trebui să fie retransmise ulterior, întrucât unele dintre ele ar putea să se piardă în spațiu sau să fie corupte, a precizat NASA într-un comunicat.

Agenția spațială americană va primi informații despre starea vehiculelor sale în fiecare zi în care Marte se va afla în spatele Soarelui, a spus Chad Edwards, informează TVR.

Marte trece în spatele Soarelui, în raport cu Terra, aproximativ la fiecare 26 de luni, iar fenomenul este cunoscut sub numele de "conjuncția solară a lui Marte". Toate misiunile active ale NASA s-au confruntat cu acest fenomen cel puțin o dată, a precizat agenția americană.

"Toate acele vehicule spațiale sunt de acum veterane ale conjucției. Știm la ce trebuie să ne așteptăm", a precizat Chad Edwards.

Cele trei sonde spațiale plasate de NASA pe orbita planetei Marte sunt Mars Odyssey, Mars Reconnaissance și MAVEN, iar cele două rovere care explorează scoarța "Planetei Roșii" sunt Opportunity și Curiosity.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel