TOP cei mai influenți oameni din istorie. Surpriză privind romanii din TOP

Carl von Linne, personalitatea numărul 1 din TOP
Carl von Linne, personalitatea numărul 1 din TOP

Un grup de cercetători din Franța, Spania și Italia au realizat un TOP al celor mai influenți oameni din întreaga istorie a omenirii, pe baza biografiilor lor online. Recent publicat, acest TOP include și 8 personalități născute pe teritoriul României.

În alcătuirea acestui TOP,  cercetătorii de la Universitatea din Toulouse, ajutați de colegii lor din Spania și Italia, au folosit ca bază Wikipedia – nu doar ediția în limba engleză, ci și cele ediții din 23 de limbi, printre care rusa, araba, chineza, maghiara sau vietnameza. Utilizând un algoritm complex, inpirat de PageRank-ul de la Google, ei au stabilit care sunt paginile de Wikipedia dedicate unor figuri istorice care primesc cele mai multe linkuri de la alte pagini, scrie stirileprotv.ro.

TOP. Cât despre țara de proveniență a personalităților, aceasta a fost stabilită pe baza statului în care se află acum locul lor de naștere: de pilda, Iisus figurează ca o personalitate istorica originară din statul palestinian, unde e acum orașul Betleem, iar filosoful german Immanuel Kant e trecut la Rusia, fiindcă s-a născut în Koenigsberg, actualul Kaliningrad.

Numărul I în istoria lumii: un biolog suedez

Pe primul loc în TOP se afla, cum spuneam, Linnaeus, adica biologul suedez Carl von Linne, cel care a creat clasificarea modernă a animalelor și plantelor în urmă cu aproape 300 de ani. E vorba însă de topul internațional, fiindcă în funcție de limba în care e scrisă Wikipedia, primul loc e ocupat de alte personalități: pentru vorbitorii de limba engleză, cel mai influent om din istorie e Napoleon, pentru greci – Alexandru cel Mare, pentru turci - Ataturk, pentru coreeni – împăratul Gojong, iar pentru vorbitorii de arabă, profetul Mohamed.

Citește și: Află care sunt cele mai căutate cuvinte din Google.ro în 2012

TOP. În ceea ce privește țările de proveniență ale celor mai influenți oameni din istorie, aici conduce Germania, cu 64 de personalități, urmată de India (58) Franța (56), Marea Britanie (55), China, SUA și Italia (49), dar în cazul Italiei trebuie luat în considerare și faptul că aici au intrat mulți papi si împărați romani.

Cei opt români de TOP sunt de fapt maghiari

România este în TOP cu  8 personalități, însă surpriza acum apare.  Figurile istorice celebre născute pe teritoriul României sunt  Matei Corvin, Bela Bartok, Janos Arany (scriitor maghiar, născut la Salonta), Ady Endre (poet maghiar, născut în satul ardelean care acum îi poartă numele), plus doi principi ai Transilvaniei din familii de nobili unguri, un astronom și un scriitor maghiar.

TOP. Explicația referitoare la personalitățile române pare simplă. Wikipedia în limba româna, care i-ar fi putut face faimoși pe Eminescu, Mihai Viteazul sau Burebista, e mai slabă calitativ decât cea în maghiară. Nu doar că are mai puține articole, dar în vreme ce maghiarii se laudă cu 827 de „articole de calitate" (featured articles), noi abia dacă avem 170. Iar acestea sunt despre Kylie Minogue, Patricia Kaas, Ciara, Hobbitul și alte subiecte tipic românești. 

Citește și: Patricia Kaas, după întâlnirea cu Truică, legat de o eventuală mutare în România: Viața va decide

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel