Top 5 cele mai frecvente boli care apar iarna

gripa
gripa

Organismul este mai expus anumitor afecţiuni atunci când temperaturile sunt scăzute. Descoperă ce pericole te pândesc şi cum te poţi proteja de bolile de sezon.

1. Gripa.

Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, cu potenţial mic de ameninţare dacă este tratată la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile după expunerea la virus, şi includ: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, braţe şi picioare. Deşi manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuşi mai severe şi durează mai mult timp.

Vaccinurile împotriva gripei, reduc severitatea simptomelor şi protejează împotriva complicaţiilor care ar putea să apară. În plus, adoptarea unui mod de viaţă igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine şi minerale din fructe şi legume, hidratare şi somn suficient contribuie la ţinerea sub control a virusului.

Până la data de 02.12.2012 au fost vaccinate antigripal 210.414 persoane, arată datele oferite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

2. Pneumonia.

Se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Cauzele sale pot fi virale, bacteriene, micotice sau toxice, agenţii patogeni responsabili de boala circulând fie pe calea aerului, fie pe cale limfatică sau transportaţi din alte focare infecţioase ale organismului. Sunt indicate vaccinuri antigripale, respectarea strictă a regulilor de igienă, evitarea contactului cu persoane care au deja afecţiuni respiratorii, dar şi ocolirea aglomeraţiilor în perioade de apariţie a epidemie.

3. Laringita.

Este o inflamaţie ce se produce la nivelul laringelui. Cauzele pot fi: infecţia virală a laringelui sau infectiile bacteriene, întâlnite, ce-i drept, în cazuri mai rare. Expunerea la praf, fum de ţigară şi alte substanţe iritante, boli de reflux gastro-esofagian, leziuni precanceroase, toate acestea pot provoca modificări ale structurii mucoasei, cauzând disconfort.

 4. Infecţia urinară.

Infecţia urinară este o afecţiune a tractului urinar, prezentă la nivelul uretrei sau vezicii urinare, cu extindere spre rinichi. Aceasta este anunţată de o durere lombară unilaterală sau bilaterală, urinat des însoţit de durere şi miros particular al urinei. Pentru a te feri de astfel de infecţii este recomandat consumul frecvent de apă, purtarea lenjeriei din bumbac, evitarea băilor cu spumă şi consumarea vitaminei C.

6. Degerăturile.

Sunt leziuni ale ţesuturilor, provocate de frig, în urma situaţiilor de expunere la temperaturi scăzute. Părţile corpului cel mai des afectate de degerături sunt: zona feţei, urechile, încheieturile, mâinile, picioarele. Pielea degerată este albicioasă, rigidă şi mai degrabă se manifestă amorţeala decât durerea. Putem evita degerăturile prin purtarea hainelor adecvate, cu stratul exterior rezistent la apă, consumul mare de calorii, dar şi tratarea încă de la primele indicii ale degerăturii: roşeaţă, furnicături, amorţeală, înţepături şi durere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel