Timbrul de mediu - cum poți cere statului achitarea noii taxe

Noua taxă auto ar putea genera un val de procese împotriva statului, asemeni taxei de poluare din 2012. Proprietarii mașinilor pot intenta proces împotriva autorităților pentru motive precum încălcarea legislației privind libera circulație a bunurilor în UE sau încălcarea principiului "poluatorul plătește". Un astfel de proces durează aproximativ șase luni, iar reclamanții s-ar putea alege cu taxa achitată plus dobânzile legale sau cheltuielile de judecată.

"Timbrul de mediu" a adus o serie de schimbări în sistemul de plată al taxei auto. Dacă în 2012, taxa de mediu lua în calcul 30% din emisiile de dioxid de carbon și cilindreea, nouă taxa ia în calcul întreaga emisie de dioxid de carbon. Cu toate acestea, Guvernul nu respectă nici acum principiul "poluatorul plătește". Adică timbrul de mediu se plătește de către cumpărător, cel care nu a poluat. În situația în care s-ar fi urmărit respectarea acestui principiu, vânzătorul, cel care a poluat prin utilizarea mașinii, ar trebui să plătească taxa.

Ca și în cazul taxei aplicate în 2012, încălcarea principiului liberei circulații a bunurilor în UE este cea mai mare problemă juridică pe care o ridică timbrul de mediu. Noua taxă duce la încălcarea liberei circulații a bunurilor în cadrul UE, întrucât ea este mai mare tocmai la mașinile cu tehnologie Euro 3 și Euro 4, care reprezintă, de fapt, procentul cel mai mare din totalul importurilor de mașini second hand. Confuziile pe care noua taxă auto le cuprinde, pot fi obiectul unui proces intentat de șofer împotriva statului, a susținut acovatul Gheorghe Piperea pentru Business24. Un asemenea proces durează aproximativ șase luni, iar în situația în care instanța dă câștig de cauză reclamanților, aceștia pot solicita achitarea taxei, a dobânzilor legale și chiar și a cheltuielileor de judecată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel