Tailandez condamnat pentru sms-uri ofensatoare la adresa reginei

Thailand---King-Bh_2063843b
Thailand---King-Bh_2063843b

Un tribunal tailandez a condamnat un bărbat de 61 de ani la 20 de ani de închisoare pentru expedierea unor sms-uri cu text ofensator la adresa reginei.

Autor: Alexandra Dumitru

Justiţia tailandeză l-a găsit vinovat pe Amphon Tangnoppaku pe patru capete de acuzare pentru crimă de lezmajestate.  Crima de lezmajestate presupune aducerea de jigniri la adresa unei autorităţi sau a unui suveran iar legile Thailandei, ţară monarhică sunt cele mai severe din lume în acest sens. Amphon Tangnoppaku a trimis patru sms-uri ce defăimau monarhia secretarei prim-ministului, Abhisit Vejjajiva. Acesta a negat acuzaţiile şi a motivat că nu era familiarizat cu funcţiile telefonului şi a greşit destinatarul mesajului, conform Asian Correspondent.

Arestările şi condamnările pentru crimă de lezmajestate ating apogeul în Tailanda în perioade de instabilitate politică, când legea este utilizată de rivalii politici pentru a-şi hărţui adversarii. Statisticile Associated Press arată că 36 de cazuri au fost trimise în judecată în 2010, faţă de 18 în 2005 şi doar unul în 2000.

Reprezentantul Departamentul de Stat american şi-a manifestat respectul pentru monarhia şi legile tailandeze şi în acelaşi timp a precezat că ”oamenii din toată lumea trebuie să beneficieze de libertatea de exprimare”.

Amnesty International a condamnat verdictul de miercuri, acuzând guvernul de suprimarea libertăţii de exprimare. ”Tailanda are tot dreptul unei legi de lezmajestate, însă modul în care se aplică, o plasează în opoziţie cu prevederile legale internaţionale”, a precizat reprezentantul organizaţiei internaţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel