Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

STUDIU pe 20.000 de oameni timp de 10 ani: 4 cești de cafea/zi reduc mortalitatea cu 64%

Irina Constantin / 28 aug 2017 / 22:14

Cafeaua scade riscul de mortalitate cu 64%. 

Un studiu de lungă durată prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC 2017) arată că patru cești de cafea pe zi reduc riscul de mortalitate cu 64% în comparație cu cei care consumă rar cafea sau aproape deloc. 

Aproape 20.000 de participanți

Scopul Proiectului SUN a vrut să examineze corelația dintre consumul de cafea și riscul de deces. A fost condus de către specialiști de la Universitatea Seguimento din Navarra și a inclus 19.896 de participanți, cu o vârstă medie de 37,7 ani. În momentul intrării în studiu, participanții au completat un chestionar privind alimentația lor (pentru a strânge date legate de consumul de cafea), stilul de viață, caracteristicile socio-demografice, măsurătorile antropometrice și istoricul medical.

[citeste si]

”Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lumea întreagă. Studiile anterioare au sugerat că există o legătură invers proporțională între consumul de cafea și mortalitatea de orice tip, dar acest lucru nu fusese încă investigat într-o țară mediteraneană” a spus Dr. Adela Navarro, cardiolog la Spitalul Navarra din Pamplona, Spania. 

După 10 ani: 4 cești de cafea/zi, recomandarea specialiștilor

Pacienții au fost urmăriți aproximativ 10 ani. 337 de participanți au decedat. Specialiștii au descoperit că persoanele care au consumat cel puțin 4 cești de cafea pe zi aveau un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumaseră niciodată sau aproape niciodată cafea. Pornind de la acest standard de minimum 4 cești de cafea consumate pe zi, fiecare 2 cești consumate în plus reduc riscul cu 22%.

A fost de asemenea examinat dacă sexul, vârsta și dieta mediteraneană au influențat această corelație între consumul de cafea și scăderea mortalității. Specialiștii au observat o legătură între consumul de cafea și vârstă: pentru cei care aveau cel puțin 45 de ani, consumul celor două cești adiționale menționate mai sus reduce riscul cu 30%. Nu s-a observat însă nicio diferență în cazul celor mai tineri. 

”Cercetările noastre sugerează că o dietă sănătoasă trebuie să includă cel puțin 4 cești de cafea pe zi”, a concluzionat medicul.

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25