STUDIU - Administrarea aspirinei în cote zilnice reduce riscul de cancer cu 60%

aspirin1
aspirin1

Potrivit unui studiu, administrarea unei doze zilnice de aspirină pe termen lung poate reduce riscul de cancer. Cercetătorii britanici au aflat că pastila reduce riscul cu 60% în rândul oamenilor cu istoric familial al bolii.

Studiul care s-a efectuat in 16 tari dovedeste ca analgezicul are un efect preventiv si este benefic tuturor persoanelor care il ia zi de zi.

Milioanele de oameni care ia o doza mica de apirina pentru a preveni bolile de inima vor castiga din proprietatiile anti-cancer ale pastilei, in timp ce oamenii sanatosi pot urma exemplul doctorilor care ia pastila pentru a se asigura.

In acest studiu au fost 861 de pacienti cu sindromul Lynch, o afectiune genetica care creste riscul de cancer de colon si alte tipuri de cancer inca din tinerete. La o jumatate dintre pacienti le-au fost administrate doua aspirine pe zi, 600 mg in total, pentru doi ani. La cealalta jumatate le-au fost date pastile false si s-a pus accentul pe efectul de placebo, spune un articoul publicat in jurnalul medical The Lanced.

Initial, cercetatorii nu au descoperit nicio schimbare in rata de cancer dintre cele doua grupuri. Dar cand au urmarit studiul dupa cinci ani, ei au sesizat o diferenta uimitoare. Pana in 2010, un total de 19 boli de cancer la colon au fost identificate printre cei care luau aspirina si 34 in randul grupului care a functionat pe efectul placebo – o scadere de 44% in randul celor luau pastila.

Cand cercetatorii s-au axat pe cei 60% dintre pacienti pe care erau siguri ca au luat in mod regulat aspirina pe un timp de cel putin doi ani, ei au gasit un rezultat si mai uimitor. Doar  zece cazuri de cancer au fost descoperite in grupul care lua aspirina, fata de 23 din grupul bazat pe efectul de placebo, o diferenta de 63%. Rata de alte tipuri de cancer legate de sindromul Lynch au fost aproape injumatatite prin luarea de aspirina.

Profesorul Sir John Burn de la Universitatea din Newcastle, care a condus acest studiu, a declarant: “Ceea ce am aratat in sfarsit este faptul ca asprinia are un efect major in prevenirea cancerului, dar efectul nu apare decat dupa cativa ani de consum.”

Expertii sustin ca persoanele sanatoase de varsta mijlocie care incep sa ia aspirina pe o perioada lunga de timp s-ar putea sa se bucure de cele mai mari beneficii deoarece ratele de cancer cresc odata cu varsta.

Sir John, care ia aspirina in fiecare zi, sustine ca daca un numar de 30.000 de persoane cu sindromul Lynch ar lua doua aspirine pe zi, in urmatorii 30 de ani ar putea fi prevenite 10.000 de cazuri de cancer. Pe cealalta parte, acest lucru ar putea cauza aproximativ 1.000 de ulcere.“ Daca putem sa prevenim 10.000 de cazuri de cancer in schimbul a 1000 de ulcere si 100 de atacuri, in mintea a multor persoane acesta este un lucru pozitiv, mai ales pentru persoane care au avut in familie trei, patru, cinci cazuri de cancer.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel