Ce nu știați despre bancnote

021912_1914_BancnoteleS33
021912_1914_BancnoteleS33

Cu toţii le folosim de fiecare dată când le avem, dar câţi dintre noi ştim şi alte lucruri despre ele în afară de cum să le cheltuim?

 Autor:Anton Anda

… au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, la începutul secolului al X-lea, care încheiau mari tranzacţii cu bilete la ordin, cu scopul evitării transportului monedelor metalice? Administraţia chineză adopta oficial bancnotele în 1024.

 … lucrătorii din comerţul alimentar, care ating alimentele şi încaseaza banii clienţilor pot fi agenţi de transmitere a epidemiilor? În 2007, un studiu a confirmat că viruşii gripali pot supravieţui până la cinci zile pe bancnote.

 … bancnota din hârtie este compusa exclusiv din pastă de hârtie de bumbac, suferind un proces de purificare crescut; această hârtie, fără clei, este unsa cu gelatină, apoi uscată cu aer, înainte de a suferi o calandrare foarte puternică?

 Notafilia, denumirea sub care este cunoscută colecţionarea de bancnote, este un hobby popular în unele ţări?

 … De vreo treizeci de ani, din ce în ce mai multe state au trecut la adoptarea bancnotelor din polimeri (cum este, de exemplu, polipropilena), care sunt mult mai rezistente la rupere şi la şifonare decât cele de hârtie? În 2008, cinci ţări aveau în circulaţie, în totalitate, bancnotele din polimeri: Australia, Noua Zeelandă, Brunei, România şi Vietnam. O duzină de alte state au astfel de bancnote în circulaţie, în paralel cu cele de hârtie.

 …prima bancnotă de polimeri emisă de România a fost cea de 2.000 de lei (ROL), din 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare, din 11 august a acelui an, România fiind prima ţară europeană care a pus în circulaţie astfel de bancnote de polimeri?

Bancnota de 10 bani a intrat în Guinness World Records (Cartea Recordurilor) drept cea mai mică bancnotă din lume. A fost emisă în 1917, are ştampila Ministerului de Finanţe al României şi are dimensiunile 27,5 x 38 mm?

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel