Statutul inferior al tinerilor, factor de risc pentru a deveni fumător

Cu toate că în filmele şi în emisiunile vechi fumătorii aparţin claselor sociale superioare, realitatea ne demonstrează contrariul. Statutul social inferior al adolescenţilor poate reprezenta un factor de risc, şi anume acela de a deveni fumători înrăiţi.

Autor: Andreea Sevici

Conform unui studiu publicat de dailymail.co.uk, cercetătorii de la Universitatea din Stockholm au intervievat 2.329 de persoane, la vârsta de 13 ani, când au fost întrebaţe despre statutul pe care îl au în cadrul şcolar. Ulterior, la 32 de ani, interviul a fost reluat, de această dată subiectul fiind fumatul. În urma acestora, a fost găsită o corelaţie între popularitatea scăzută şi dependenţa de tutun.

Studenţii nu au fost puşi să îşi evalueze propriul statut social din cadrul unităţii de învăţământ. Ei au ales trei colegi, din propria clasă, cu care ar vrea să îşi desfăşoare activităţile şcolare. Verificând răspunsurile fiecăruia, au identificat studenţi marginalizaţi şi studenţi favoriţi. Cercetătorii au presupus că persoanele cu puţine nominalizări nu sunt pe deplin respectate sau au mai puţini prieteni în acel grup.

Există mai multe motive pentru care copiii defavorizaţi devin fumători. Persoanele marginalizate au mai multe şanse de a dezvolta acestă dependenţă deoarece este mai probabil să adopte comportamente sociale văzute la cei favorizaţi, pentru a se conforma cu aşa-zisele cerinţe ale societăţii sau, pur şi simplu pentru a se integra. Însă, acest obicei nu este unul fugitiv. El se transformă într-o dependenţă care rămâne până la maturitate.

Cercetătorii au sugerat implementarea programelor anti-fumat în şcoli, fiind o metodă care ar putea eficientiza comunicarea , şi nu o pseudointegrare socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel