Statistică ANT: Un singur transplant de cord a fost realizat în 2013

Un singur transplant de cord a fost realizat în România în anul care s-a încheiat, informează Ministerul Sănătăţii, care își propune ca până la sfârșitul lui 2014, programul naţional de transplant, alături de cel de cancer şi diabet să devină programe etalon.

Ministerul Sănătății informează, într-un comunicat publicat joi pe site-ul instituției, că în 2013 au fost realizate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).

În același document se precizează că Ministerul Sănătăţii îşi propune pentru anul 2014 îmbunătăţirea activităţii Agenţiei Naţionale de Transplant, astfel încât această instituţie să-şi recapete prestigiul recunoscut în lumea medicală şi să redevină o instituţie profesionistă puternică care să coordoneze şi să administreze activitatea de transplant. În anul 2014, programul naţional de transplant, alături de cel de cancer şi diabet, vor reprezenta priorităţi naţionale şi vor fi tratate la adevărata lor valoare, astfel încât acestea să devină, până la sfârşitul anului, programe etalon.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii amintește că, în 2013, a acreditat 51 de unităţi sanitare cu paturi pentru activităţile de prelevare şi transplant de cord, transplant hepatic şi pancreatic, transplant renal, dar şi pentru prelevare de organe, ţesuturi şi celule.
Iată care sunt unitățile sanitare acreditate în 2013 pentru activităţile de prelevare şi transplant de cord
Acreditare transplant cord
Nr. Crt
Unitate sanitara
Tipul acreditarii
1
Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Târgu Mureș
activitatea de prelevare și transplant de cord
2
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" - Centrul de transplant cardiac
activitatea de transplant de cord
Unicul transplant de inimă realizat în 2013 a avut loc în vară, la Spitalul Floreasca, donatorul fiind un băiat de 14 ani, care a intrat în moarte cerebrală după ce a căzut în casa scărilor. Inima băiatului a primit-o un bărbat care se afla pe lista de așteptare de mai mulți ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel