SFÂNTUL ANDREI, 30 noiembrie. Tradiții și obiceiuri

Conform tradiției, la noapte, fetele îşi văd ursitul! Cum se prepară turta magică, pe care s-o mănânci înainte de culcare.

SFÂNTUL ANDREI, 30 noiembrie. Tradiții și obiceiuri. Tradiţia spune că fetele nemăritate îşi pot visa, în noaptea de Sfântul Andrei, bărbatul ursit.

Conform observatorul.ro, pentru a ne feri de duhurile rele, în noaptea Sfântului Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din nicio casă. Din străbuni, oamenii păstrează tradiţia şi ung ferestrele şi porţile cu usturoi. În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis. 

SFÂNTUL ANDREI, 30 noiembrie. Tradiții și obiceiuri. Fetele se adunau la o casă în seara de 12 decembrie și încercau să-și afle ursitul.

De îndată ce se întunecă, fetele de altădată fie practicau metodele știute de la mame, mătuși, fie se concentrau asupra uneia, ca să li se contureze chipul ursitului. Se spune, ca un fir de busuioc aşezat sub pernă face că în vis să apară imaginea ursitului.

SFÂNTUL ANDREI, 30 noiembrie. Tradiții și obiceiuri. Alte fete noaptea mergeau spre gard cu ochii închiși și trebuiau să numere nouă pari și să-l lege cu ață. A doua zi se uitau și dacă sfantul-andrei1era neted parul, apoi și ursitul urma să le fie tânăr, dacă era cioturos – mirele urma să fie bătrân.

În afară de practici magice în seara Sf. Andrei, flăcăii și fetele mari petreceau împreună, se veseleau, făceau o turtă, numită „turtă de Andrei”, care se atârnă la coardă și toți trebuiau să sară să o apuce cu gura.

[citeste si]

SFÂNTUL ANDREI, 30 noiembrie. Tradiții și obiceiuri. De Sfântul Andrei femeile întorc oalele şi cănile cu gura în jos sau scot din soba cenuşa caldă pentru că strigoii să nu se adăpostească la căldura sau împrăştie prin curte bucăţi de pâine pe care strigoii să le mănânce şi să nu mai intre în casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel