Sentimente de vinovăție. De ce trebuie să ieși din zona de confort

Un motto arhicunoscut din literatura motivațională este „ieși din zona de confort”. Însă dacă această ieșire presupune să petreci mai mult timp simțindu-te vinovat?

Contraintuitiv, vinovăția care ne creează acel disconfort inconfundabil are în ea ADN-ul unei revoluții personale. Între reacțiile afective la eșec, vinovăția este singura atitudine care ne poate face mai buni.

În urma unei cercetări de management efectuate în colaborare de profesorii Francis Flynn, din Statele Unite, și Vanessa Bohns, din Canada, oamenii de știință au ajuns la concluzia că vinovăția este chiar recomandabilă ca reacție la eșec. Rușinea, în schimb, spun ei, este o atitudine toxică.

Cei doi cercetători au analizat comparativ vinovăția și rușinea și au găsit potrivit să le diferențieze în funcție de ținta lor. Vinovăția este un sentiment direcționat în exteriorul meu: regret efectele pe care le-a avut greșeala mea asupra contextului exterior, asupra celor din jur. Rușinea însă este un sentiment direcționat spre interiorul meu: regret eșecul, fiindcă acesta mă face să fiu văzut într-o anumită manieră de către cei din jur.

Citește și: Încrederea în sine. De ce unii se cred mai deștepți decât sunt?

Autorii explică din abundență de ce vinovăția este mai eficientă decât rușinea. Vinovăția tinde să inspire reacții constructive, cum ar fi implicarea activă, faptul de a cere scuze sau repararea răului creat. Rușinea, spun cercetătorii, împinge mai degrabă la ostilitate, retragere sau chiar încăpățânare. Atunci când suntem vinovați, analizăm situația identificând specific cauzele eșecului. Atunci când suntem rușinați, căutăm cauze personale și durabile ale eșecului. Iar această înclinație subiectivă erodează stima de sine și reduce posibilitatea de a acționa mai eficient în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel