Semnalele CANCERULUI de piele

Cancerul de piele, în procesul de apariție, trece printr-o fază intermediară în care există mici modificări la nivelul pielii. 

"Alunița asta este nouă, nu o aveam"

Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermato-venerolog, a declarat pentru medlife.hotnews.ro, că faza în care un om spune că "alunița asta este nouă, nu o aveam" are un rol de semnal de alarmă. Examinarea dermatoscopică poate să arate, în cazul fericit, că este vorba alunițe apărute întârziat. Însă, în cazul în care se constată dinamica, adică o rețea îngroșată și asimetrică, cuiburi de celule distribuite neuniform, atunci există posibilitatea unui melanom ce duce la cancerul de piele. Medicul dermatolog recomandă urmărirea la intervale de trei luni.

"Cam 30-40% din cazurile de melanom survin pe alunițe preexistente, în special la cei care au multe astfel de leziuni pe piele. Practic, o aluniță veche începe să-și modifice aspectul, devine mai mare, mai asimetrică, mai policromă", a spus medicul Diana Plăcintescu.

Cancerul epidermic, mai frecvent decât melanomul

Indicatorii care sunt luați în considerare în depistarea cancerului de piele sunt: asimetria, margini neregulate, culori multiple, dimensiuni peste 6 mm, evolutivitate. Prima și ultima sunt cele mai importante.

Mai frecvente decât melanomul, care este un cancer agresiv și potențial letal, sunt cancerele epidermice, care "derivă fie din stratul tânăr al pielii, fie din straturile mature, numite spinoase. Sunt mai putin agresive, metastazeaza rar sau chiar foarte rar (epiteliomul bazocelular) au în principal potențial distructiv local".

Semnale

Avertismentele de la nivelul pielii sunt:

- mici zone focale care apar ca pete roșii, cu scuame albicioase, aderente pe suprafata, situate pe zonele fotoexpuse (Keratozele actinice);

- determinată de soare, presupune alterarea mucoasei de la nivelul buzelor, care se subțiaza focal sau difuz, se fisureaza, prezintă cojițe aderente pe suprafață (Cheilita cronică);

- leziune de regulă unica formată din straturi de keratină aderentă, care are în bază o pată roșie infiltrată, de regulă de asemenea cu aspect anatomo-patologic de precancer (Cheilita cronică);

- pată roșie scuamoasă, de 1-4 cm diametru, situată oriunde pe corp. Poate fi confundata cu eczemă (Boala Bowen). Toate acestea apar cel mai adesea din cauza supraexpunerii la soare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel