Şapte maramureşeni au fost arestaţi pentru o evaziune fiscală de 3,7 milioane lei

perchezitii-baia-mare-02
perchezitii-baia-mare-02

Joi seara, Parchetul de pe langa Tribunalul Maramureş a dispus reţinerea a şapte maramureşeni, printre care se regăseşte şi unul care a fost implicat în celebrul dosar al rambursărilor ilegale de TVA, precum şi un italian. Cei şapte au fost puşi sub acuzare după percheziţiile făcute în dimineaţa zilei de joi la mai multe domicilii şi sedii de societati comerciale, informează eMaramures.

Autor: Adi Stroescu

perchezitii-baia-mare-02După cercetari care s-au prelungit până la orele serii, s-au emis ordonante de reţinere pe numele a sapte persoane - Dan B. (44 ani), din Sacalaseni; Ioan D. (28 ani), cu ultimul domiciliu in comuna Sacel; Adrian M. (28 ani), Vasile H. (29 ani), Daniel V. (31 ani), Cecilia R. (53 ani) si Daniel B. (30 ani) toti din Baia Mare – care azi, 25 noiembrie, urmeaza sa fie prezentate in fata instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. De asemenea, un mandat de arestare preventiva in lipsa se va cere si pe numele italianului Ezio G., de 30 ani, despre care anchetatorii au informatii ca a fost implicat intr-o afacere ilegala cu un prejudiciu de peste 3,7 milioane de lei.

Perchezitiile au avut loc ieri, 24 noiembrie, la primele ore ale diminetii, cand politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul lucratorilor Serviciului de Interventii Speciale si ai Serviciului de Informatii si Protectie Interna, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, au descins la domiciliile si resedintele invinuitilor situate in municipiul Baia Mare, Cavnic si Sacalaseni, precum si la sediile unor societati comerciale folosite de acestia. In total, s-au facut 10 perchezitii, potrivit informatiilor IPJ Maramures.

“Au fost identificate si ridicate documente contabile si inscrisuri diverse, carduri bancare, stampile, acte aditionale si cotoare cu instrumente de plata. Acestea erau utilizate de invinuiti la derularea unor operatiuni comerciale ce nu erau inregistrate in evidentele contabile, sustragandu-se astfel de la plata obligatiilor fiscale, sau pentru atestarea unor operatiuni comerciale nereale in scopul inregistrarii de cheltuieli fictive, pentru diminuarea sursei impozabile si deducerea ilicita a TVA-ului”, se arata intr-un comunicat de presa al inspectoratului.

Potrivit informatiilor de pana acum, cei implicate in afacerea ilegala ar fi utilizat si instrumente de plata fara acoperire bancara, procurand astfel importante cantitati de marfuri de la diversi agenti economici din tara. “Prin intreaga lor activitate infractionala, derulata pe parcursul a trei ani, invinuitii au cauzat un prejudiciu estimat la 3.400.000 lei prin comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si 310.000 lei prin infractiunile de inselaciune”, au mai specificat anchetatorii.

Printre cei retinuti se numara si Dan Bucata, un maramuresean al carui nume s-a regasit si in dosarul rambursarilor ilegale de TVA. La momentul respectiv, adica in 2009, acesta a fost trimis in judecata dupa ce procurorii DNA au stabilit ca, in calitate de administrator la S.C. “Rotom” S.R.L, “a participat cu rea credinta la stabilirea taxelor sau contributiilor fata de bugetul de stat, obtinand fara drept sume de bani cu titlul de rambursari sau restituiri de la buget”, dar a si “evidentiat in actele contabile si in documentele legale ale societatilor comerciale cheltuieli fictive pentru a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale”.

Atunci, maramureseanul a fost trimis in judecata impreuna cu numerosi inspectori fiscali – inclusiv fosti directori in cadrul Directiei Finantelor Publice Maramures – precum si cu inca un administrator de firma, cauza aflandu-se si acum pe rolul Tribunalului Maramures. In 2009, Dan Bucata a fost pus sub acuzare pentru rambursare ilegala de T.V.A., evaziune fiscala si fals contabil, toate in forma continuata.

La perchezitiile de acum, politistii au ridicat mai multe acte pe numele firmei Rotom, dar si carduri bancare, unele expirate, altele valide, cu numele lui Dan Bucata ori familiei lui. De asemenea, s-au ridicat si alte documente despre care anchetatorii au stabilit ca sunt suficiente ca probe pentru a dispune retinerea maramureseanului si a celorlalte sase persoane.

Toti si-au petrecut noaptea in Arestul Inspectoratului de Politie Maramures. Ei sunt acuzati pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, complicitate si instigare la evaziune fiscala, precum si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, iar magistratii trebuie sa se pronunte in cursul zilei in legatura cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel