Sănătatea, pusă în pericol de excesul de apă. Poate provoca chiar moartea

Roxana Neagu / 18 feb 2015 / 16:21 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Pe zi, este recomandat să bem între șase și opt pahare de apă, echivalentul a 1,5-2 litri. 

Stimulează concentrarea, scade intensitatea migrenelor și chiar reduce foamea. Dar nu întotdeauna consumul excesiv de apă este benefic pentru sănătate. Poate fi dăunător, pentru că poate da peste cap anumite procese, în pofida binecunoscutului sfat că trebuie să bem doi litri de apă pe zi pentru a fi sănătoși. 

Cine transpiră mult, de exemplu, nu trebuie să compenseze bând multă apă. "Efectul este uneori invers. Dacă cineva bea mai multă apă decât este necesar, corpul va transpira încercând să scape de cantitatea în exces", spune profesorul Mark Whitley, chirurg și fondator al clinicii londoneze care îi poartă numele, citat în Daily Mail.

Prea multă apă poate provoca și insomnii. "Când adormim, creierul nostru eliberează un hormon anti-diuretic ce încetinește funcția renală și care ne face să uităm de nevoia de a urina în timpul nopții", spune Whitley. Dacă se consumă prea multă apă seara, surplusul de lichid din corp depășește posibilitățile hormonului ADH și apare trezirea în zori pentru a merge la toaletă, urmată de greutatea de a adormi din nou.

Excesul de apă (câțiva litri, nu câteva pahare în plus) poate provoca și perturbări ale nivelurilor de sare și minerale din corp, rezultatul fiind că rinichii nu mai funcționează corect. Poate apărea chiar și o intoxicație care să provoace moartea.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23