Românii din Bruxelles așteaptă produse din România. Ce le lipsește

Usturoiul verde este delicatesa adusă tocmai de la Hunedoara pentru mesele de Paşte ale românilor din Bruxelles.
 
 
Românii care trăiesc în capitala Belgiei îşi doresc să petreacă Sărbătoarea Paştelui la fel ca acasă şi, de aceea, de pe mesele lor nu pot lipsi preparatele cu care s-au obişnuit încă din copilărie, iar pentru un drob de miel reuşit ingredientul necesar este usturoiul verde, pe care magazinele româneşti din Bruxelles se străduiesc să îl aducă proaspăt tocmai din ţară. 

„În Bruxelles nu se consumă usturoiul verde, doar cel uscat, iar românii pentru drob, pentru stufat, au nevoie de frunzele de usturoi. Şi atunci, în fiecare an, înainte de Paşte, ducem câte o sută, două sute de legături de usturoi verde din România, în Belgia. Nu este singurul produs de sezon care se caută acolo de către români, pentru că ducem şi leuştean, mărar sau chiar leurdă”, spune Silvia Olari, o hunedoreancă revenită în ţară după mai mulţi ani petrecuţi în Belgia, dar care deţine la Bruxelles două magazine cu produse româneşti. 

Potrivit Agerpres, aceasta spune că se aprovizionează cu usturoiul verde direct de la producătorii din România şi apoi îl transportă în Belgia, unde o legătură poate ajunge până la preţul de un euro. Este un cost care trebuie să acopere cheltuielile de transport, dar şi pe cele de pregătire a mărfii, pentru că verdeaţa nu poate fi trimisă oricum cale de 1.700 de kilometri. 

[citeste si]

„Verdeţurile trebuie împachetate bine, ca să reziste transportului. Deoarece nu pot fi transportate pe uscat, pentru că s-ar ofili, rădăcinile planetelor sunt învelite atent în vată umezită cu apă”, explică Silvia Olari. 

Chiar dacă în magazinele româneşti din Bruxelles intră şi mulţi belgieni, usturoiul verde este cumpărat numai de români, obişnuiţi de acasă cu rostul verdeţurilor de Paşte în bucătărie. 

Tot ei caută varza murată, carnea tocată şi condimentele pentru sarmale, toate aduse din România. „Varza murată o luăm de la un producător de lângă Bucureşti, ambalată în vid şi pregătită de transport, iar carnea este congelată”, detaliază Silvia Olari. 

Magazinele pe care le administrează în Bruxelles sunt cunoscute în capitala Belgiei, iar recent, pe 6 aprilie, au fost reprezentate la „Bazarul de Paşte” organizat de Asociaţia „Femmes d'Europe” la sediul Comisiei Europene. Acolo hunedoreanca le-a arătat vizitatorilor zacusca şi dulceţurile din ţara noastră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel