România, pe ultimul loc în UE. Vezi la ce

România, pe ultimul loc în UE la egalitatea între sexe
România, pe ultimul loc în UE la egalitatea între sexe

Țara noastră se află pe ultimul loc între țările Uniunii Europene în cadrul primului Index al Egalității de Gen dat publicității săptămâna aceasta de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (IEEG). La polul opus se situează Suedia, care a înregistrat cel mai ridicat punctaj în mai multe domenii cheie pentru egalitatea între sexe.

Autor: Alexandra Dinu

Indexul Egalității de Gen expune diferențele dintre rezultatele obținute de femei și bărbați, la nivel individual, în statele membre UE. Acest instrument unic de evaluare susține demararea unor politici publice bazate pe argumente şi indică sectoarele în care prioritățile politice ar trebui să se schimbe pentru a obține o Europă unde egalitatea genurilor este asigurată”, a declarat Virginija Langbakk, directorul IEEG, cu ocazia publicării Indexului.

Studiul scoate în evidență, spun autorii, diferențele dintre indicii corespunzători activității femeilor și bărbaților (din UE și din fiecare țară în parte), în mai multe sectoare cheie precum: munca, veniturile, educația, puterea de decizie, sănătatea, timpul dedicat activităților casnice/neplătite sau violența (exercitată asupra lor). Deși valorile egalității de gen au fost recunoscute încă de la începuturile Uniunii Europene, UE se află doar la jumătatea drumului către o societate care respectă egalitatea între sexe, se arată într-un comunicat de presă al IEEG.

Femeile, fără putere de decizie

Potrivit Indexului Egalității de Gen, la nivelul Uniunii se înregistrează un punctaj general de 54 din 100 (unde 1 reprezintă lipsa egalității între sexe și 100 egalitate totală). Sectorul unde inegalitatea este cea mai mare în Europa este puterea de decizie (cu un punctaj de 38), tradusă faptul că mult mai puține femei decât bărbați au poziții cheie. Penultimul loc îl ocupă timpul dedicat activităților neplătite și celor casnice (cu un punctaj de 39). Potrivit experților UE, principalul motiv pentru care femeile sunt prezente într-o proporție mai mică pe piața muncii este reprezentat de faptul că ele dedică mai mult timp decât bărbații activităților casnice.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu un punctaj total de 35.3. La polul opus, pe primul loc se află Finlanda, cu 73.4 puncte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel