Cancer pancreatic: medicii au inversat procesul de malignizare

Un cercetător a reuşit să transforme celulele pancreatice cancerigene în celule normale.

Prognozele pe care le primesc pacienţii care suferă de adenocarcinoamele pancreatice, cea mai obişnuită formă de cancer care afectează acest organ, nu sunt tocmai optimiste. În general, medicii îi informează că mai de trăit în jur de şase luni, scrie IFL Science.

Cercetătorii susţin, însă, într-un nou studiu, că celulele pancreatice adenocarcinom pot fi ”convinse” să se transforme înapoi în celule sănătoase, o descoperire care ar putea duce la dezvoltarea unui nou tratament.

”Pentru prima dată am arătat că expresia în exces a unei gene poate reduce potenţialul de promovare a tumorii a celulelor pancreatice adenocarcinom, dar şi să le programeze către starea iniţială a celulei”, a explicat autoarea studiului Pamela Itkin-Ansari.

Citește și: Nou tratament pentru cancer: O tumoare imensă a dispărut pur și simplu

”Celulele cancerigene ale pancreasului au o mutație pe care sperăm să o exploatăm”, a adăugat ea.

Echipa formată din oamenii de ştiinţă de la Sanford-Burnham, UC San Diego şi Universitatea Purdue a început prin a creşte celule cancerigene pancreatice în laborator, celule pe care le-au determinat să producă în cantităţi mai mari proteina E47. Aceasta este legată de o anumită secvenţă din ADN care controlează genele implicate în creştere şi diferenţiere. Rezultatul acestui experiment a fost că celulele s-au oprit din creştere şi au început să se transforme înapoi în celule normale.

Principalul motiv pentru care cancerul pancreatic este letal pentru majoritatea pacienţilor ţine de stadiul în care este descoperită boala. Simptomele, scăderea în greutate, durerile abdominale şi icterul, se manifestă când tumoarea ajunge să aibă o dimensiune considerabilă, iar boala să se fi răspândit deja în organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel