Reprezentaţii nocturne în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

Sâmbătă, 30 octombrie, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez din Bucureşti, cu începere de la ora 22.00, debutează programul de proiecţii nocturne din cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Cele şapte seri de proiecţii de filme şi spectacole de teatru sunt gândite ca o călătorie nocturnă în spaţiul memoriei şi a teatrului, şi debutează cu filmul Noaptea de George Banu, realizat de Dominic Dembinski, urmat de proiecţiile a cinci spectacole semnate de regizorul polonez Tadeusz Kantor, montate la Teatrul Cricot 2 în ultima perioadă a creaţiei sale, numită "Teatrul Morţii".

Nocturnele vor fi deschise sâmbătă, 30 octombrie, ora 22.00, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez, cu proiecţia primei părţi a serialului Noaptea, conceput de George Banu şi realizat de regizorul Dominic Dembinski (director de imagine Viorel Sergovici; o producţie TVR Cultural). A doua parte a serialului va fi proiectată duminică, 31 octombrie, ora 22.00.

Cele şase episoade ale filmului (Tăcere şi freamăt, Luminile şi insomnia oraşului, Dictatura şi demonii puterii, Vieţi de noapte: voluptate şi datorie, Singurătate şi melancolie, Sfârşitul nopţii, naşterea zilei) constituie un voiaj nocturn, o experienţă complexă alcătuită dintr-o serie de reflecţii fragmentare asupra nopţii şi a condiţiei umane, asupra teatrului şi a lumii.

„Există o stare nocturnă, o stare de spirit proprie nopţii (…). Noaptea nu este complet neagră, impenetrabilă, decât pentru ochiul neexperimentat sau nepăsător. Ea invită privirea să o scruteze, să scormonească în adâncurile ei. De altfel, trezirea acestei curiozităţi pentru tainele nopţii a fost și scopul regizorilor de teatru care, în anii 1980, au introdus-o și au instalat-o pe scenă. Spectatorul putea alege: ori să adoarmă în fotoliul lui, ori să exploreze, din adâncul sălii, celălalt întuneric, populat și fremătător de viaţă, de pe platoul de joc” – scrie George Banu în Trilogia îndepărtării, ale cărei fragmente stau la baza filmului realizat de Dominic Dembinski. În acelaşi volum, George Banu descrie filmul ca pe o experienţă în care alternează viaţa şi cultura, pacea şi excesele, iubirea şi crimele, ca un voiaj în inima nopţii, plasat sub semnul unui citat de Cioran: "Noaptea îmi curge în vene".

Pasionaţii de film şi teatru sunt invitaţi să participe la această incitantă călătorie pe parcursul a şapte seri. Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel