PROIECTUL IBD Art-Perspectives. Opere artistice, inspirate din povara pacienților cu boli inflamatorii intestinale

O inițiativă inedită atrage atenția prin artă asupra bolilor inflamatorii intestinale şi impactul lor asupra pacienţilor şi societăţii. 

15 artişti au ascultat poveștile unor pacienţi din România. Inspirați de  povara și greutăţi mai puțin vizibile sau adesea ignorate ale pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, au realizat fotografii, picturi şi alte opere artistice. 

Expoziţia va putea fi văzută în centre comerciale, spitale, instituţii şi alte locuri publice, pentru a atrage atenţia publicului larg cu privire la povara acestor boli. 

"Ne dorim ca poveştile şi operele de artă incluse în expoziţie să contribuie la o înţelegere mai bună a acestor boli şi a impactului acestora asupra pacienţilor şi societăţii, dintr-un punct de vedere personal şi emoţional. Cele 15 poveşti sunt dovada faptului că pacienţii pot găsi modalități de a face față provocărilor unei boli cronice invalidante, dar vorbesc şi despre suferinţa pe care aceştia o întâmpină zi de zi", a afirmat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR. 

Bolile inflamatorii intestinale (BII)  sunt afecţiuni gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală.  În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. Afectează, în special, persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. 

Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, cu complicații (ocluzie, malabsorbție și malnutriție, fistule, abcese, cancer colonic). 

Galeria de artă IBD Art - Perspectives a fost lansată de Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Român pentru Boală Crohn și Colită Ulcerativă (RCCC) și în parteneriat cu AbbVie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel