Program revoluționar pentru români: 6 ore de muncă/zi. Ce spun psihologii

După ce Suedia a implementat, în premieră, programul de 6 ore de muncă în loc de 8, iar experimentul s-a dovedit unul benefic pentru societatea scandinavă, Legislativul și societatea civilă din România discută eventualitatea introducerii acestui model și în țara noastră.

Românii sunt pregătiți psihic pentru un program de 6 ore

În opinia psihologului Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, românii ar fi pregătiţi să facă această schimbare, poate mai pregătiţi decât au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emoţional, iar orice schimbare venită în avantajul nostru acţionează ca un impuls sau o motivaţie. "Să ne aducem aminte la şcoală, când profesorii ne promiteau că ne dau drumul mai repede de la oră, dacă îndeplinim câteva sarcini. Chiar dacă păream plictisiţi sau obosiţi, la auzul acestei veşti, imediat găseam resurse să ne atingem scopurile şi să devenim chiar mai productivi. Acelaşi tip de mentalitate din copilările funcţionează şi când devenim adulţi", declară specialistul Dan Ivănescu.

Programul de 6 ore de muncă ne-ar face fericiţi în viaţa personală

În contextul în care ultimele studii arată că românii sunt printre cei mai nefericiți din Uniunea Europeană, specialistul crede că programul de 6 ore ne-ar ajuta să devenim mai fericiți în viața personală, nu doar mai productivi la muncă. "Un astfel de program mai concentrat, ne-ar oferi posibilitatea să acordăm acele 2 ore în plus pe zi familiei, vieții personale și am fi mai mulțumiţi de noi deoarece am reuși să obținem rezultatele dorite într-un timp mai scurt. Să nu uităm că la ora actuală, ocupăm locuri fruntașe în UE în ceea ce privește numărul de ore lucrate, dar trăim mai prost, din punct de vedere financiar, decât restul europenilor. Trebuie să admitem, odată pentru totdeauna, că modul în care muncesc românii este unul deficitar, avem tradiția în a sta multe ore la muncă, dar munca efectivă este mult mai mică. Dacă se va implementa noul model, cred că vom ajunge să apreciem mai mult timpul petrecut la muncă și l-am trata mult mai responsabil", declară psihologul Dan Ivănescu.

[citeste si]

Programul de lucru de 15 ore pe săptămână, gândit pentru 2030, fezabil dacă tehnologia și mentalitățile vor evolua concomitent

Tema numărului optim de ore de lucru a tot fost dezbătută, în decursul istoriei, de diverși specialiști, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma că, în anul 2030, numai adevărații "workaholics" vor munci mai mult de 15 ore pe săptămână. Psihologul Ivănescu crede că acest plan pentru viitor este unul fezabil dacă îl coroborăm cu gradul de evoluție a tehnologiei şi a mentalităţii societăţii. "Dacă tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie să alocăm atât de multe ore. Desigur, există și reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajaților și alte sarcini dacă aceștia le vor termina în cele 3 ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evoluția, deoarece ține de cum vor evolua mentalitățile societății peste un deceniu sau două. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre ca ne vorbea domnul Keynes", conchide psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel